Browar Pinta wybuduje do 2018 r. zakład na Żywiecczyźnie

Browar Pinta uruchomi w 2018 r. własny zakład, który wybuduje na działce kupionej w gminie Radziechowy-Wieprz na Żywiecczyźnie. W pierwszym etapie zatrudnienie znajdzie tam 31 pracowników, którzy będą warzyli 15 tys. hektolitrów piwa rocznie - podał w środę Browar.

14.09.2016 | aktual.: 07.10.2016 21:14

Firma poinformowała, że wygrała przetarg na zakup działki inwestycyjnej należącej do Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. "Za działkę o powierzchni 1,1 ha prekursorzy piwowarstwa rzemieślniczego zapłacą 1,42 mln zł" - podał Browar.

Browar Pinta to jeden z największych producentów piw rzemieślniczych w Polsce. Pierwszy trunek tego typu uwarzyli wiosną 2011 r. W ub.r. produkcja sięgnęła 13 tys. hl., czyli ok. 10 proc. rynku piw rzemieślniczych w Polsce.

Prace budowlane rozpoczną się wiosną 2017 r. Większość z nich wykonają lokalne firmy. Wartość nakładów inwestycyjnych na budowę i urządzenia, nie licząc kosztu zakupu działki, szacowana jest na 10,6 mln zł. "W sumie inwestycja pochłonie 12,2 mln zł, które będą pochodziły z funduszy własnych i od inwestorów, a także z leasingu" - podała firma w komunikacie.

Służby prasowe Browaru zaznaczyły, że planowana roczna wielkość produkcji na poziomie 15 tys. hektolitrów piwa rocznie, jest "nieco większa niż Pinta warzy obecnie w dwóch wynajmowanych browarach w Zawierciu i Zarzeczu".

Firma, pomimo zakupu gruntu w SSE, nie będzie korzystała z ulg podatkowych. Browary nie mogą bowiem sięgać po pomoc publiczną.

"Mimo, że inwestycja ze względu na przepisy () nie może być objęta ulgami podatkowymi, to jednak dobrze wpisuje się w rozwój naszego terenu przemysłowego w Radziechowach-Wieprzu koło Żywca. W najbliższym sąsiedztwie znajduje się otwarty niedawno zakład Żywca Zdroju, produkujący wodę mineralną. (...) Obecność powszechnie uznanej, rodzimej marki, która rozpoczęła rewolucję browarów kraftowych w Polsce bardzo dobrze wpłynie na rozpoznawalność tego terenu" - powiedział wiceprezes KSSE Andrzej Zabiegliński.

Nowy browar zostanie wzniesiony we wsi Wieprz, na lewym brzegu Soły, w pobliżu stawów rybnych w Radziechowach. Obiekt będzie częściowo zbudowany z kontenerów oceanicznych, otoczonych polem jęczmienia. Wewnątrz nich znajdą się drewniane beczki do leżakowania piw, bar i chłodnia. Za kontenerami powstanie hala z warzelnią, zbiornikami fermentacyjnymi i monoblokiem do nalewu piwa do butelek oraz magazyn i hala dystrybucyjna.

"Naszym marzeniem było stworzenie fajnego browaru w ładnym miejscu. Teren, który kupiliśmy, jest takim miejscem. Wiele osób obecnie pracujących dla Pinty mieszka w regionie żywieckim. Nie bez znaczenia w wyborze lokalizacji jest też turystyczna atrakcyjność regionu. Osoby wypoczywające na Podbeskidziu będą mogły odwiedzać otwarty dla wszystkich wielbicieli piw rzemieślniczych Browar Pinta, gdzie będą odbywały się degustacje piw, szkolenia piwowarów i pokazy warzenia prawdziwego kraftu. Dla nowego browaru istotna jest też jakość wody i dobra sieć drogowa" - podkreślił współwłaściciel Browaru Pinta Ziemowit Fałat.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)