Ceny krajowych nowalijek. "Sytuacja jest niepokojąca"

Na rynku zaczynają pojawiać się pierwsze krajowe nowalijki. Jednak niskie temperatury i chłodne noce wpływają na ich wysokie ceny. Portal sadyogrody.pl sprawdził, ile kosztują młode warzywa na giełdzie w podwarszawskich Broniszach.

Ceny nowalijek są jeszcze dość wysokie (zdj. ilustracyjne)Ceny nowalijek są jeszcze dość wysokie (zdj. ilustracyjne)
Źródło zdjęć: © East News | Piotr Hukalo

Jednym z pierwszych wiosennych warzyw, które można znaleźć na Broniszach, jest rzodkiewka. Obecnie kosztuje 2,5 zł za pęczek, czyli o 1 zł więcej niż importowane rzodkiewki z Włoch - podaje portal sadyogrody.pl.

Są to jaskółki, czyli pojedyncze sztuki. Zwiększenie podaży jest uzależnione od układu pogodowego - jeśli zrobi się cieplej, cieplejsze będą dni i noce, to tych rzodkiewek będzie więcej - mówi Maciej Kmera, ekspert rynku hurtowego w Broniszach w rozmowie z portalem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rektor jednej z najlepszych uczelni biznesowych na świecie - prof.Grzegorz Mazurek: Biznes Klasa #22

Drugim wiosennym towarem jest szczypiorek krajowy w cenie około 1,5 zł za pęczek. Na rynku hurtowym w Broniszach pojawiła się też sałata masłowa. Jej dostępność jest jednak ograniczona, a ceny wysokie. Za 12 sztuk zapłacimy nawet 70 zł, czyli po 6-7 zł za sztukę. Dla porównania, importowana sałata masłowa z Belgii kosztuje 3 zł, a po 2 zł jest włoska.

Ceny pomidorów hiszpańskich również wyraźnie wzrosły. Za zwykły, czerwony pomidor zapłacimy teraz 10 zł za kilogram, a za malinowy nawet 15 zł. Z kolei tureckie pomidory sprzedawane są na Broniszach po 6 zł za kilogram.

Sytuacja na rynku warzyw korzeniowych jest niepokojąca dla producentów. Myśleli, że zaczną zarabiać, a sytuacja jest wręcz odwrotna. Marchew krajowa kosztuje od 1,8 do 2,7 zł/kg, ponieważ jest duże zróżnicowanie jakościowe. Cebula ma podobny przedział cenowy - od 1,5 do 2 zł/kg. Bariery 2 zł/kg raczej nie przekracza - mówi Kmera w rozmowie z portalem.

Rośnie podaż krajowych ogórków

Jak podaje portal, na rynku hurtowym w Broniszach można zaobserwować znaczny wzrost podaży krajowych ogórków, co wiąże się z wyraźnym spadkiem cen. Za 8 zł za kilogram dostaniemy ogórek szklarniowy, krajowy gładki. Za to ogórek kolka w typie gruntowego, ale szklarniowy, kosztuje około 13-14 zł za kilogram.

Sytuacja na rynku pietruszki jest stabilna. Cena utrzymuje się na poziomie 5-6 zł za kilogram i od dłuższego czasu nie obserwuje się znaczących zmian. Seler delikatnie zdrożał - z 2,5 zł do 3 zł za kilogram. Z kolei hiszpańską paprykę czerwoną dostaniemy w cenie 9-10 zł za kilogram.

Wybrane dla Ciebie
O tych pracowników biją się firmy. Płacą 30 tys. zł miesięcznie
O tych pracowników biją się firmy. Płacą 30 tys. zł miesięcznie
Ikea uruchamia cyfrowy second hand. Oto co można kupić za 10 zł
Ikea uruchamia cyfrowy second hand. Oto co można kupić za 10 zł
Ten sklep znał każdy Polak. Sieć z elektroniką znika z Europy
Ten sklep znał każdy Polak. Sieć z elektroniką znika z Europy
"Powstała moda na te znicze". Ludzie wydają po kilkaset złotych
"Powstała moda na te znicze". Ludzie wydają po kilkaset złotych
Uwaga przy jesiennych porządkach. Kary mogą sięgać 5 tys. zł
Uwaga przy jesiennych porządkach. Kary mogą sięgać 5 tys. zł
Najnowsza atrakcja w turystycznym raju Polaków. Znamy ceny biletów
Najnowsza atrakcja w turystycznym raju Polaków. Znamy ceny biletów
To on wygrał Konkurs Chopinowski. Taką nagrodę zgarnął
To on wygrał Konkurs Chopinowski. Taką nagrodę zgarnął
To oni podbijają polski rynek pracy. Zastępują Ukraińców
To oni podbijają polski rynek pracy. Zastępują Ukraińców
To koniec rodzinnej piekarni. Działali na rynku ponad 40 lat
To koniec rodzinnej piekarni. Działali na rynku ponad 40 lat
Trwa demontaż na Mazurach. Zmiany od nowego miesiąca
Trwa demontaż na Mazurach. Zmiany od nowego miesiąca
Kasjerka ofiarą mobbingu. Jest wyrok. Biedronka ma zapłacić 30 tys. zł
Kasjerka ofiarą mobbingu. Jest wyrok. Biedronka ma zapłacić 30 tys. zł
Przekręt na sześć cyfr w fabryce mięsa. Dyrektor usłyszał wyrok
Przekręt na sześć cyfr w fabryce mięsa. Dyrektor usłyszał wyrok