Ceny krajowych nowalijek. "Sytuacja jest niepokojąca"
Na rynku zaczynają pojawiać się pierwsze krajowe nowalijki. Jednak niskie temperatury i chłodne noce wpływają na ich wysokie ceny. Portal sadyogrody.pl sprawdził, ile kosztują młode warzywa na giełdzie w podwarszawskich Broniszach.
20.03.2024 | aktual.: 20.03.2024 19:43
Jednym z pierwszych wiosennych warzyw, które można znaleźć na Broniszach, jest rzodkiewka. Obecnie kosztuje 2,5 zł za pęczek, czyli o 1 zł więcej niż importowane rzodkiewki z Włoch - podaje portal sadyogrody.pl.
Są to jaskółki, czyli pojedyncze sztuki. Zwiększenie podaży jest uzależnione od układu pogodowego - jeśli zrobi się cieplej, cieplejsze będą dni i noce, to tych rzodkiewek będzie więcej - mówi Maciej Kmera, ekspert rynku hurtowego w Broniszach w rozmowie z portalem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rektor jednej z najlepszych uczelni biznesowych na świecie - prof.Grzegorz Mazurek: Biznes Klasa #22
Drugim wiosennym towarem jest szczypiorek krajowy w cenie około 1,5 zł za pęczek. Na rynku hurtowym w Broniszach pojawiła się też sałata masłowa. Jej dostępność jest jednak ograniczona, a ceny wysokie. Za 12 sztuk zapłacimy nawet 70 zł, czyli po 6-7 zł za sztukę. Dla porównania, importowana sałata masłowa z Belgii kosztuje 3 zł, a po 2 zł jest włoska.
Ceny pomidorów hiszpańskich również wyraźnie wzrosły. Za zwykły, czerwony pomidor zapłacimy teraz 10 zł za kilogram, a za malinowy nawet 15 zł. Z kolei tureckie pomidory sprzedawane są na Broniszach po 6 zł za kilogram.
Sytuacja na rynku warzyw korzeniowych jest niepokojąca dla producentów. Myśleli, że zaczną zarabiać, a sytuacja jest wręcz odwrotna. Marchew krajowa kosztuje od 1,8 do 2,7 zł/kg, ponieważ jest duże zróżnicowanie jakościowe. Cebula ma podobny przedział cenowy - od 1,5 do 2 zł/kg. Bariery 2 zł/kg raczej nie przekracza - mówi Kmera w rozmowie z portalem.
Rośnie podaż krajowych ogórków
Jak podaje portal, na rynku hurtowym w Broniszach można zaobserwować znaczny wzrost podaży krajowych ogórków, co wiąże się z wyraźnym spadkiem cen. Za 8 zł za kilogram dostaniemy ogórek szklarniowy, krajowy gładki. Za to ogórek kolka w typie gruntowego, ale szklarniowy, kosztuje około 13-14 zł za kilogram.
Sytuacja na rynku pietruszki jest stabilna. Cena utrzymuje się na poziomie 5-6 zł za kilogram i od dłuższego czasu nie obserwuje się znaczących zmian. Seler delikatnie zdrożał - z 2,5 zł do 3 zł za kilogram. Z kolei hiszpańską paprykę czerwoną dostaniemy w cenie 9-10 zł za kilogram.