Certyfikatów unijnych coraz więcej

Coraz więcej producentów tradycyjnej żywności zabiega o certyfikat unijny, chroniący nazwę i tradycyjną recepturę danego produktu oraz pozwalający na ich promocję w całej Unii Europejskiej.

Certyfikatów unijnych coraz więcej
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

09.08.2010 | aktual.: 09.08.2010 15:46

- W Polsce jest już ok. 150 producentów żywności posiadających certyfikat unijny, z czego najwięcej certyfikatów, bo ok. 100, wydano cukiernikom wytwarzającym tradycyjne rogale świętomarcińskie - powiedział Dariusz Goszczyński z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, cytowany przez PAP.

Jest już 17 zarejestrowanych polskich produktów tradycyjnych, a kolejnych 17 wniosków jest rozpatrywanych przez Komisję Europejską. Pierwszymi polskimi produktami tradycyjnymi zarejestrowanymi w Unii była bryndza podhalańska i oscypek.

- Wiemy, że tradycyjne oscypki produkuje około 100 baców, a na certyfikację unijną zdecydowało się tylko 16 z nich – przyznał Goszczyński. Rząd ma nadzieję przekonać producentów do występowania co roku o certyfikaty.

- Walka o produkt regionalny to pewien sztandar dla danego regionu. Przez produkt spożywczy można promować gminę, miasto i samych producentów. Trzeba pokazać konsumentom inny, niszowy rynek. Te produkty są droższe, ale o niepowtarzalnych walorach smakowych - skomentował starosta tatrzański Andrzej Gąsienica-Makowski

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)