Chmielaki Krasnostawskie 2016. Oto najlepsze piwa tego roku
W Krasnymstawie odbył się jeden z największych konkursów piw w naszym kraju. Ponieważ uwzględnia on w swoich kategoriach najnowsze światowe trendy piwne wśród zwycięzców znajdziemy nie tylko piwa jasne w stylu Pils ale też „piwa wędzone” Rauchbock czy wytrawne American India Pale Ale produkowane z różnych rodzajów chmielu. Oto najlepsze piwa 2016 roku.
Trzy dni trwały Chmielaki 2016 - święto chmielarzy i piwowarów. Do Krasnegostawu na Lubelszczyźnie zjechali się przedstawiciele browarów z Polski i ze świata oraz tysiące miłośników złocistego napoju z pianką.
Podczas Chmielaków rozstrzygnięto największy w Polsce Konsumencki Konkurs Piw, do którego zgłoszono 296 trunków z 42 browarów. Nagrody przyznawano w 18 kategoriach. Oto najlepsze piwa w tym roku
W kategorii "Piwa jasne w stylu Pils" pierwsze miejsce zajął Silver Eagle Puławski Pils z Browaru Trzy Korony JSJ. Jak w przypadku innych swoich wyrobów browar używa do produkcji tylko wody, jęczmienia, pszenicy, chmielu oraz drożdży, a składniki sprowadza z Bambergu w Bawarii.
Najlepszym "Piwem jasne w stylu European Mild Lager" okazał się zdaniem głosujących Okocim OK Beer firmowany przez Carlsberg Polska. Piwo charakteryzuje się chmielowym smakiem i gęstą oraz wysoką pianą. Do jego produkcji używa się górskiej, źródlanej wody - zachwala producent.
Wśród piw marcowych najwięcej głosów otrzymał Trybunał Trójsłodowy z Browaru Cornelius wyprodukowany - jak wskazuje nazwa - na bazie trzech rodzajów słodu: pszenicznego, jęczmiennego oraz karmelowych.
W kategorii "Piwa w stylu Bock/Koźlak o ekstrakcie powyżej 16° Plato" pierwsze miejsce zajęła Perła Koźlak z Perła Browary Lubelskie. Jest to piwo warzone metodą dolnej fermentacji łączące słodową słodycz z chmielową goryczką. Do jego produkcji używa się czterech rodzajów słodów: pilzneńskiego, monachijskiego, barwiącego oraz karmelowego.
Najlepszym piwem ciemnym o ekstrakcie do 18° Plato okazało się Książęce Ciemne Łagodne z Kompani Piwowarskiej. Piwo z wyczuwalną nutą czekolady i kawy powstało na bazie czterech odmian słodu jęczmiennego.
Wśród porterów najwięcej głosów oddano na Porter Warmiński z olsztyńskiego Browaru Kormoran. To bodaj najbardziej utytułowane piwo w tej kategorii, które zdobywało wiele nagród na konkursach w Polsce i za granicą (dwa razy uznany za najlepsze piwo na Gwiazdkowej Degustacji Porterów w Moskwie, zdobywca brązowego medalu na najbardziej prestiżowym konkursie piw na Starym Kontynencie European Beer Star)
Wśród napojów na bazie piwa typu Radler/Shandy najlepszy okazał się Okocim Radler grejpfrut z limonką (Carlsberg Polska). Napój ten łączy w sobie jasne piwo (45 proc.) i lemoniadę (55 proc.) z dodatkiem soku z grejpfruta i limonki.
W kategorii Piwa smakowe i aromatyzowane wygrał Magnus Czekoladowy z Browaru Jagiełło. Trunek ten łączy w sobie klasyczne ciemne piwo z dodatkiem czekolady.
W kategorii "Piwa w stylu Belgian Ale o podwyższonym ekstrakcie powyżej 14° Plato" zwyciężył Miłosław Blonde Ale (Browar Fortuna). Piwo wyprodukowano na bazie belgijskich drożdży górnej fermentacji i słodu pilzneńskiego z dodatkiem chmielów Styrian Golding, Fantasia i Magnum/Herkules. Piwo to łączy w sobie miodowo-kwiatowe nuty z chmielową goryczką.
Wśród piwa białych w stylu belgijskim Witbier najwięcej głosów zdobyło Wawa Wita z Browaru Maryensztadt. Witbier to tradycyjne belgijskie piwo pszeniczne zwane również biere balnche. Ze względu na dodatek niesłodowanej pszenicy może być bardzo mętne. Do warzenia piwa Wawa Wita użyto skórek cytrusów oraz kolendrę, które nadają mu orzeźwiający owocowy aromat.
Z piw pszenicznych jasnych w niemieckim stylu Hefeweizen Hell najlepsze okazało się Zamojskie Pszeniczne z Browaru Zamość. Piwo ujmuje rozbudowanym bukietem, w którym wyczuwalne są banany, goździki i cynamon.
W kategorii "Piwa pszeniczne ciemne w niemieckim stylu Hefeweizen Dunkel" zwyciężyło Bierhalle Dunkel Weizen z Bierhalle Arkadia. Do jego produkcji użyto trzech słodów (jęczmienny, pszeniczny i karmelowy). W zapachu wyczuwa się banany, goździki i cynamon.
Wśród Pale Ale/Imperial Pale Ale/Bitter, Extra Specjal Bitter (ESB) najwięcej głosów oddano na Wojtka z Browaru Regionalnego Koneser. Do produkcji słodów jęczmiennego i pszenicznego, wodę, drożdże oraz różne odmiany chmielu, które nadają mu nie tylko goryczkę, ale też posmak owoców cytrusowych i jałowca.
W kategorii American Pale Ale (APA), American India Pale Ale (AIPA) zwyciężyły Podróże Kormorana z Browaru Kormoran. Mocny aromat cytrusów, kwiatów, sosnowego lasu i owoców tropikalnych zawdzięcza to piwo amerykańskim odmianom chmielu Cascade, Chinook, Citra, Centennial i Mosaic.
Najlepszym wśród piw w typie Rauchbier/Smoke Beer okazał się Rauchbock z Browaru Kormoran.
Jest to koźlak wędzony warzony metodą dolnej fermentacji z mocnym ziemistym i dymnym posmakiem. Wyczuwa się w nim też smaki zbożowe, chlebowe i karmelowe.
Z piw miodowych najwięcej zyskał Złoty Ul Ałtajski z Browaru Staropolskiego. To ciemne piwo dolnej fermentacji z dodatkiem miodu ałtajskiego, do którego produkcji użyto pięciu rodzajów słodu, w tym aż trzech karmelowych.
Jak co roku w Krasnymstawie przyznano też tytuł Grand Prix Chmielaków. Zwyciężył Coffee Stout z serii Podróże Kormorana, co uznać należy za zaskoczenie. Głosujący wybrali bowiem, ciemne treściwie piwo wyprodukowane na bazie słodów jęczmiennych jasnego i ciemnego z dodatkiem żytniego i pszenicznego, płatków owsianych i kawy.
Olsztyński kawowy stout warzony jest tradycyjnie metodą górnej fermentacji.
Trunek ten zdobył też pierwsze miejsce w kategorii "Piwa w stylu Stout Dry/Sweet".