Co lubi jeść mózg? Czyli jak racjonalnie odżywiać się za biurkiem?

Drożdżówka na śniadanie, zupka chińska na lunch, baton na deser i do tego mnóstwo kawy – tak często wygląda biurowe menu pracownika umysłowego

Co lubi jeść mózg? Czyli jak racjonalnie odżywiać się za biurkiem?

29.09.2011 | aktual.: 30.09.2011 12:41

*Śniadanie to podstawa *

Niewielu z nas udaje się zjeść śniadanie przed wyjściem z domu. A szkoda. Porzuć myśl, że jeśli nic nie weźmiesz do pracy to zjesz mniej. Na podstawie doświadczeń wielu biurowych pokoleń już wiadomo, że to nie działa. Śniadanie to najważniejszy posiłek, który dostarcza energii na pierwszą połowę dnia.

*Mniej a częściej *
Posiłki spożywaj regularnie, w małych porcjach - maksymalnie do godziny 18. Idealnym rozwiązaniem jest zaplanowanie zdrowych przekąsek: mieszanek orzechów, nasion słonecznika, dyni, suszonych owoców czy chipsów warzywno-owocowych. Małe a regularne posiłki zapewnią Ci stały dopływ energii, bez poczucia ociężałości i zmęczenia.

Pożywne i zróżnicowane

Podstawą zdrowego odżywiania jest zachowanie proporcji między poszczególnymi składnikami pożywienia. Węglowodany, białko, tłuszcze, błonnik, witaminy oraz mikroelementy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Optymalna i zróżnicowana kombinacja tych składników poprawi naszą wydajność, zdolność do koncentracji i odporność na stres. Owoce i warzywa to skarbnica witamin niezbędnych dla pracoholików. Zaplanuj każdego dnia zjedzenie porcji sezonowych warzyw lub owoców. Cały rok spożywaj jogurty, które możesz wzbogacić ulubionym musli. *Lunch-time *

Jeśli pracujesz w biurowcu masz jeszcze szansę na urozmaicony posiłek z cateringu, baru lub restauracji. Możesz wówczas zjeść coś pożywnego i ciepłego pod warunkiem, że pracodawca przewiduje przerwę na lunch. Najczęściej jednak jesteś zdany na siebie. W takiej sytuacji możesz przygotować sobie lunch „w pudełku” np. sałatkę warzywną z serem, kurczakiem, kiełkami lub ryżem. Możliwości są nieograniczone – reszta zależy od twojej determinacji i fantazji.

Bez konserwantów

Zdrowa żywność to produkty wytworzone w możliwie najbardziej naturalny sposób. Unikaj wszystkiego, co zawiera sztuczne aromaty, środki wzmacniające smak, stabilizatory, środki przeciwdziałające utlenianiu oraz barwniki. Wbrew pozorom istnieją jeszcze takie produkty i ich znalezienie nie jest wcale trudne. Zapomnij o zupkach i daniach instant, a jeśli już nie masz nic innego do wyboru, to znajdź takie bez dodatku konserwantów. Są nieco droższe ale zdrowsze.

Idealne dla mózgu

Właściwe jedzenie może mieć natychmiastowy i długotrwały wpływ na kondycję psychofizyczną osób pracujących intensywnie umysłowo. Produktami sprzyjającymi podnoszeniu naszej formy intelektualnej są: orzechy, kiełki, soja i nasiona, warzywa ciemno-zielone (brokuły, szpinak), owoce (gruszki), produkty pełnoziarniste oraz ryby.

Dużo wody, mało kawy

Większość z nas pije zbyt mało i zalecane 2-3 litry wydają się wyczynem nieosiągalnym. Jednak spróbuj – może po wypiciu takiej dawki zacznie ustępować towarzyszące Ci w pracy znużenie i ociężałość. Natychmiast zapomnij o wszechobecnej w biurach kawie rozpuszczalnej. Omijaj automaty z napojami gazowanymi.

Epe

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (19)