Drożyzna na bazarach. Fasolka bije cenowe rekordy
Kilogram fasolki szparagowej jest w tym roku droższy o ponad 10 złotych. Drogie są też ziemniaki i młoda pietruszka. Wszystko przez suszę i brak rąk do pracy.
W zeszłym roku kilogram fasolki szparagowej kosztował w hurcie od 4 do 6 złotych. W tym roku ceny przekraczają niekiedy 16 złotych za kilogram. Przeciętna cena to 14 złotych. Na bazarach bywa więc jeszcze drożej.
Jak mówią specjaliści, wszystko przez suszę i falę upałów, jakie przeszły przez Polskę pod koniec czerwca i na początku lipca.
- Wielu rolników prowadzi plantacje nienawadniane, rośliny wyschły i kwiaty poopadały - mówi Anna Kaszewiak z giełdy Bronisze.
Oglądaj też: Szalejące ceny warzyw. "Drożyzna zwykle kończy się w lipcu"
- Sytuacja jest bardzo trudna, rośliny mają po 2-3 strąki - mówi pan Witold, plantator fasolki z okolic Żmigrodu. - Susza to jedno, ale mieliśmy też wiosną zimę, przez co część roślin pomarzła. Zbiory są bardzo słabe.
Plantacje fasolki są zazwyczaj niewielkie i rzadko bywają podstawowym uprawianym warzywem.
- Fasolkę traktuje się zwykle jako dodatek - tłumaczy Anna Kaszewiak. - Rolnicy, którzy sprzedają ją u nas, uprawiają inne warzywa, jak marchew czy buraki, a fasolkę mają niejako przy okazji.
Problemem w przypadku fasolki szparagowej są też kłopotliwe i czasochłonne zbiory, bo strączki trzeba zbierać ręcznie. A chętnych do pracy na plantacjach brakuje.
- Uprawa powoli przestaje być opłacalna. Pracowników na rynku jest niewielu, nie każdy chce pracować w polu, a ci co chcą, żądają coraz większych stawek. Ratujemy się pracownikami z Ukrainy, ale oni też żądają coraz wyższych stawek - mówi pan Witold.
Pietruszka nadal luksusowa
Fasolka to niejedyne warzywo, którego ceny biją rekordy. W tym roku głośno było o cenach pietruszki, które w hurcie przekraczały 15 - 20 złotych, a na bazarach nieraz dochodziły do prawie 30 zł za kilogram.
Ceny były wysokie, bo zeszłoroczna susza zniszczyła uprawy i w zimowych magazynach pietruszki było mało. Wszystko miało się zmienić latem tego roku, kiedy na rynek wchodziły młode warzywa.
- Wygląda na to, że ceny nie spadną - mówi Anna Kaszewiak. - Młoda pietruszka, razem z natką, kosztuje od 4 do ok. 5 złotych za pęczek. Z kolei tegoroczna, obrywana pietruszka 15 złotych za kilogram.
Tegoroczna susza wpłynęła przede wszystkim na warzywa gruntowe, jak fasolka, marchew czy właśnie pietruszka. Możliwe, że zimą ceny warzyw pobiją tegoroczne rekordy.
- Wygląda na to, że wszystkie warzywa będą droższe - mówi Anna Kaszewiak. - Pogoda jest w tym roku wyjątkowo trudna, a to przede wszystkim od niej zależy ilość dostępnych na rynku warzyw i ich cena.
Ziemniaki na wagę złota
Wyjątkowo drogie są też tegoroczne młode ziemniaki. W przypadku odmiany irga cena dochodzi do 2,50 zł za kilogram. Odmiana Irys kosztuje nawet 3 złote za kilogram.
Rok wcześniej kilogram ziemniaków kosztował maksymalnie 1,10-1,50 zł. W 2017 roku było jeszcze taniej, cena kilograma ziemniaków oscylowała wokół 45 groszy.
Winna jest susza i silny wiatr, który zniszczył uprawy. Ucierpieli nie tylko polscy rolnicy, rekordowe ceny ziemniaków notowane są w całej Europie.
Jak wskazuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, we Francji, jadalne w hurcie kosztowały nawet 400 euro (1,72 tys. zł) za tonę, czyli dwa razy więcej niż przed rokiem. Ziemniaki premium osiągały ceny 710 euro ( 3,09 tys. zł) za tonę.
"W przypadku niektórych odmian były to poziomy dotychczas nienotowane w eksporcie francuskich ziemniaków" - informują eksperci w raporcie IERiGŻ.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl