Egipt chce ograniczyć marnowanie żywności

Egipskie władze zamierzają wyeliminować korupcję i marnowanie produktów poprzez wdrożenie nowoczesnego systemu monitorowania zakupów żywności, m.in. chleba - informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, powołując się na agencję Reuters.

08.07.2014 16:05

Działania mają też znacznie zmniejszyć wydatki z budżetu na subsydiowanie żywności, bo uszczelnią i zracjonalizują system dystrybucji. Nowy system ma być wdrażany jeszcze w lipcu.

W Egipcie używane są elektroniczne karty do zakupu dotowanego chleba. Posiada je 25 milionów Egipcjan. Karty te mogą być również wykorzystane do zakupu 20 innych subsydiowanych produktów. Obecnie system obejmuje ryż, cukier i olej, produkty te są często niskiej jakości. Ma to zmienić się, a na listę zostaną wciągnięte mięso, w tym drób. Z czasem lista produktów ma być wydłużona do 100.

Nowy system ma zachęcić także do ograniczenia zakupów. Dotacje do chleba i energii pochłaniają około 1/5 wydatków egipskiego budżetu. Zdaniem władz ceny dotowanego chleba są tak niskie, że jest on kupowany do karmienia zwierząt, gdyż jest tańszy od paszy. Generuje to sztuczny popyt na ziarno. Egipt jest dużym importerem zboża.

W nowym systemie zakupy chleba będą określone ilościowo, ci którzy kupią poniżej tego "limitu", będą mieć punkty, które będą mogli "wydać" na inne produkty. Obecnie w Egipcie dzienna racja chleba to pięć bochenków na rodzinę.

Tegoroczny deficyt budżetowy w Egipcie jest szacowany na ok. 12 proc.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)