Eksportowy sukces, a w kraju porażka

Jesteśmy największym w Europie producentem i eksporterem gęsi. Z gęsi mamy świetne mięso, dobry tłuszcz oraz fantastyczne pierze i puch. Ale to, co docenia świat, polscy konsumenci lekceważą - donosi "Gazeta Wyborcza".

Eksportowy sukces, a w kraju porażka
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

17.12.2012 06:05

Rocznie w Polsce ubija się ok. 5-7 mln gęsi, co daje 22 mln ton mięsa. Z tego Polacy jeszcze trzy lata temu zjadali zaledwie ok. 700 tys. ton.

Gęsi zniknęły z gospodarstw rolnych, ale w ciągu ostatnich dwóch lat sytuacja się zmienia - sprzedaż gęsiąt do gospodarstw domowych na wsi podwoiła się.

Źródło artykułu:PAP
dróbeksportgęsina
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)