Fala upałów. GIS ostrzega. Ważny patent na zakupach

Wysoka temperatura otoczenia sprzyja szybkiemu rozwojowi drobnoustrojów i psuciu się żywności. Podczas zakupów pierwsze do koszyka powinny trafić produkty przechowywane w temperaturze pokojowej, takie jak makarony, kasze. Produkty chłodzone i mrożone powinny być wybierane i wkładane do koszyka jako ostatnie - radzi GIS.

Stock Arkadiusz Zi�?ek
Fot. Arkadiusz Ziolek/East News.
n/z Wozek sklepowy z zakupami.
ARKADIUSZ ZIOLEKPierwsze do koszyka powinny trafić produkty przechowywane w temperaturze pokojowej, takie jak makarony, kasze - zadzą eksperci GIS
Źródło zdjęć: © East News | ARKADIUSZ ZIOLEK

Główny Inspektorat Sanitarny przygotował poradnik, jak latem dbać o żywność. Utrzymanie żywności w odpowiedniej temperaturze jest najlepszym sposobem zapobiegania wzrostowi drobnoustrojów i spowolnienia ich rozwoju, dlatego też gotowe dania, po uprzednim wystudzeniu, należy przechowywać w chłodzonym miejscu, najlepiej w lodówce.

Przechowywanie żywności w nieodpowiednich warunkach termicznych i późniejsza ich konsumpcja może doprowadzić do zatrucia pokarmowego - ostrzegają inspektorzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weselne torty i żywność na imprezach podczas upałów. Uwaga na ich transport i przechowywanie

Dobrze zaplanuj swoje zakupy

Marnowanie żywności to nie tylko strata finansowa, ale też realne obciążenie dla środowiska, nie mówiąc o aspekcie etycznym. W czasie kiedy my wyrzucamy jedzenie do śmieci, nawet 811 mln ludzi na świecie głoduje. Najważniejszym krokiem ku ograniczeniu marnowania żywności jest zaplanowanie swoich posiłków i zakupów na dany okres. Przed zakupami najlepiej stworzyć listę zakupów. Pozwoli to na ograniczenie marnowanie żywności oraz ilość odpadów.

W trakcie zakupów należy zapoznawać się z oznakowaniem produktu, w szczególności z warunkami przechowywania i z terminem przydatności do spożycia lub datą minimalnej trwałości, oglądać produkty pod kątem śladów zepsucia czy uszkodzeń. Szczególnie należy zwracać uwagę na mięsa, ryby, nabiał i na przetwory z jaj.

Pierwsze do koszyka powinny trafić produkty przechowywane w temperaturze pokojowej, takie jak makarony, kasze. Produkty chłodzone i mrożone powinny być wybierane i wkładane do koszyka jako ostatnie tak, aby czas przebywania produktów w temperaturze otoczenia był jak najkrótszy - wyjaśnił GIS.

Po zakupach w upalne dni lub w przypadku podróży dłuższych niż 30 minut do transportu zakupów przyda się specjalna torba z izolacją lub chłodząca. Nie należy również zwlekać z rozpakowaniem zakupów, w szczególności produktów chłodzonych i mrożonych po powrocie ze sklepu.

Planuj posiłki z głową. ''Nie jedz oczami''

Często przeszacowujemy nasze możliwości i przygotowujemy za duże porcje posiłków, których nie przejadamy. Postarajmy się mierzyć realne siły na zamiary i starać się nie robić zakupów, nie gotować i nie decydować o wielkości porcji będąc głodnym. Przechodząc do przygotowania posiłków, zwracajmy uwagę na bezpieczeństwo żywności.

Przygotuj stanowisko pracy oraz zadbaj o higienę osobistą. Myj ręce tak często, jak to możliwe, w szczególności przed rozpoczęciem pracy oraz przed kontaktem z żywnością i po nim, zwłaszcza z surowymi jajami, mięsem czy owocami morza, utrzymuj w czystości sprzęt oraz powierzchnie robocze kuchni, usuń z nich zbędne przedmioty – wskazano.

Do przygotowywania potraw z wykorzystaniem mięs, owoców morza i jaj powinno używać się oddzielnych sprzętów, jak np. deska czy nóż, tak, aby nie dopuścić do zanieczyszczenia krzyżowego.

Z tego samego powodu nie zaleca się mycia surowego mięsa przed planowaną obróbką termiczną. Przed przeniesieniem warzyw i owoców w miejsce przygotowywania posiłku należy usunąć z nich ziemię, niejadalne części, wszelkie obce ciała z ich powierzchni i dokładnie je umyć, szczególnie jeśli mają być spożywane na surowo.

Podczas przygotowywania żywności zwracaj szczególną uwagę na temperaturę; właściwa obróbka termiczna zabija większość niebezpiecznych mikroorganizmów, jednak aby do tego doszło, temperatura musi osiągnąć odpowiedni poziom (powyżej 70 st. Celsjusza) w odpowiednim czasie, w zależności od zastosowanego procesu obróbki termicznej - zaznaczył GIS.

Co z przechowywaniem żywności?

Przygotowanych dań nie należy pozostawiać w temperaturze otoczenia przez okres dłuższy niż dwie godziny. Trzeba zwracać uwagę na dania podawane na surowo lub półsurowo, jak np. tatar czy sushi, i na produkty takie, jak np. krem w ciastach czy bita śmietana. Utrzymanie żywności w odpowiedniej temperaturze jest najlepszym sposobem zapobiegania wzrostowi drobnoustrojów i spowolnienia ich rozwoju, dlatego też gotowe dania, po uprzednim wystudzeniu, należy przechowywać w chłodzonym miejscu, najlepiej w lodówce.

Podczas przechowywania produktów przede wszystkim należy oddzielić żywność surową od ugotowanej. W lodówce ugotowaną żywność przechowuje się nad surową, aby zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego. Odgrzewając posiłki, powinno pamiętać się o właściwej obróbce technicznej i odpowiedniej ilości, jaką jest się w stanie spożyć.

Pamiętaj, że ujemne temperatury skutecznie ograniczają rozwój mikroorganizmów, jednak nie hamują zachodzących zmian chemicznych czy fizycznych. Jeśli mrozisz lub ofiarowujesz żywność, zawsze zaznacz na opakowaniu datę przygotowania i/lub zamrożenia - przypomniał GIS.

Jak wyjaśnił Inspektorat, w celu zachowania bezpieczeństwa żywności, którą kupujemy, przechowujemy i przygotowujemy, najlepszym drogowskazem jest dokument Światowej Organizacji Zdrowia – "5 kroków do bezpieczniejszej żywności".

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Austriacki inwestor powiedział: pas. Teraz polska fabryka zbiera pieniądze na wykup
Austriacki inwestor powiedział: pas. Teraz polska fabryka zbiera pieniądze na wykup
Od tego zależą ceny nagrobków. Właściciel zakładu ujawnia
Od tego zależą ceny nagrobków. Właściciel zakładu ujawnia
Jedna decyzja i emerytura będzie wyższa. ZUS potwierdza
Jedna decyzja i emerytura będzie wyższa. ZUS potwierdza
Ceny prądu zamrożone do końca roku. A co potem? Padła ważna deklaracja
Ceny prądu zamrożone do końca roku. A co potem? Padła ważna deklaracja
Nowy obowiązek dla budujących i remontujących domy. Chodzi o światłowód
Nowy obowiązek dla budujących i remontujących domy. Chodzi o światłowód
Tańsze sanatorium. Nowe stawki już od października
Tańsze sanatorium. Nowe stawki już od października
Seniorka zostawiła pieniądze pod śmietnikiem. Straciła oszczędności
Seniorka zostawiła pieniądze pod śmietnikiem. Straciła oszczędności
Nowa usługa w popularnej sieci. Ma być dostępna w każdym sklepie
Nowa usługa w popularnej sieci. Ma być dostępna w każdym sklepie
Zabytek oddany za złotówkę i odkupiony za miliony. Historia wieży z Mazur
Zabytek oddany za złotówkę i odkupiony za miliony. Historia wieży z Mazur
Rok się nie skończył, a limit na ścieki tak. Kłopot pod Poznaniem
Rok się nie skończył, a limit na ścieki tak. Kłopot pod Poznaniem
Zapłacił za węgiel. Sklep nagle zniknął. Policja ostrzega
Zapłacił za węgiel. Sklep nagle zniknął. Policja ostrzega
Czy do łosi będzie można strzelać? Resort rolnictwa komentuje
Czy do łosi będzie można strzelać? Resort rolnictwa komentuje