FAMMU/FAPA: Eksport cukru spadł o 10% ilościowo i 18% wartościowo w I‑XI 2015 r.

Warszawa, 15.02.2016 (ISBnews) - Eksport cukru z Polski spadł o 10% r/r do 386,7 tys. ton w okresie styczeń-listopad 2015 r., a w ujęciu wartościowym - o 18% do 168,7 mln euro, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane resortu rolnictwa. Jednocześnie import cukru do Polski spadł o 39% do 118,7 tys. ton, a jego wartość zmniejszyła się o 49% do 53,9 mln euro.

15.02.2016 13:29

"Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 66% wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 471 euro/t (-12% r/r), czyli po ok.1,97 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 367 euro/t (+9% r/r), czyli po ok.1,53 zł/kg. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Grecja, Litwa i Łotwa, a z krajów pozaunijnych Izrael, Kazachstan, Rosja i Liban" - czytamy w raporcie.

Głównymi dostawcami cukru do Polski były kraje unijne, skąd zakupiono 52% sprowadzonego cukru. Pozostałą część sprowadzono z krajów trzecich. Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 417 euro/t (-22% r/r), czyli po około 1,74 zł/kg, a od unijnych partnerów po 489 euro/t (-10% r/r, ok. 2,04 zł/kg). Najwięcej cukru sprowadzono z Czech, Francji, Szwecji i Niemiec oraz Mozambiku i Zimbabwe, a także z Mauritiusa. W ramach UE handel jest bezcłowy. Wspomniane kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru, podano także.

W pierwszych 11 miesiącach 2015 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem wzrosło o 15% do 114,8 mln euro i o 14% do 268 tys. ton. Większe saldo to przede wszystkim skutek załamania importu przy dość niedużym ograniczeniu eksportu, a także niższej dynami spadku średniej wartości wywozu niż przywozu, podano w materiale.

(ISBnews)

Źródło artykułu:ISBnews
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)