FAMMU/FAPA: Eksport cukru wzrósł o 7,6% ilościowo i 20,8% wartościowo w 2016 r.

Warszawa, 20.03.2017 (ISBnews) - Eksport cukru z Polski wzrósł o 7,6% r/r do 464,9 tys. ton w 2016 r., a w ujęciu wartościowym - o 20,8% do 225,7 mln euro, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane resortu rolnictwa. Jednocześnie import cukru do Polski zwiększył się o 93,9% do 229,7 tys. ton, a jego wartość była wyższa o 94,7% do 106,3 mln euro.

20.03.2017 | aktual.: 20.03.2017 12:38

"W 2016 roku polski eksport cukru był sporo większy w ujęciu rocznym, import przyspieszył jednak dużo bardziej dynamicznie i był prawie dwukrotnie wyższy. Ceny przywozu były stabilne, wywóz był sporo droższy. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, ale pogorszyło się w relacji rocznej" - czytamy w raporcie.

Średnia wartość eksportu zwiększyła się o 12,2% do 485 euro/t, czyli do około 2,12 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 61% wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 525 euro/t (+13% r/r), czyli po ~2,29 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 422 euro/t (+12,7% r/r), czyli po ~1,84 zł/kg. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Litwa i Łotwa oraz Włochy, a z krajów trzecich Izrael, Gruzja, Rosja i Kazachstan.

Cukier sprowadzano po średnio 463 euro/t (+0,4% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy), czyli po około 2,02 zł/kg. Głównymi dostawcami cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 63% sprowadzonego cukru. Pozostałą część sprowadzono z UE. Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 428 euro/t (-0,3% r/r), czyli po około 1,87 zł/kg, a od unijnych partnerów po 521 euro/t (+6,1% r/r, ~2,27 zł/kg). Najwięcej cukru sprowadzono ze Niemiec, Szwecji, Litwy i Czech, a spoza UE z Sudanu, Zimbabwe i Mozambiku oraz Mauritiusa. W ramach UE handel jest bezcłowy. Wspomniane kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru.

"Grudzień okazał się miesiącem ożywionej wymiany handlowej cukrem. Z danych wynika, że polscy eksporterzy sprzedali w tym miesiącu około 47 tys. ton. Około 27 tys. ton trafiło do UE, w tym około 10 tys. ton do Niemiec. Do krajów trzecich sprzedano około 20 tys. ton, w tym około 4 tys. ton do Izraela. Natomiast importerzy sprowadzili około 7 tys. ton, z czego znakomitą większość z UE. Grudzień przyniósł utrzymanie wysokiego poziomu wywozu i wyhamowanie importu" - czytamy w raporcie.

W 2016 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem spadło o 9,8% do 119,3 mln euro i o 25% do 235,2 tys. ton. Niższe saldo to przede wszystkim skutek znacznie większej dynamiki wzrostu przywozu niż wywozu, a także drożejącego cukru na giełdach, podsumowano w materiale.

(ISBnews)

Źródło artykułu:ISBnews
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także