FAMMU/ FAPA: Eksport jaj z Polski poza UE wzrósł o 53,2% r/r w I‑VIII
Warszawa, 27.10.2014 (ISBnews) - Eksport jaj i przetworów z Polski poza Unię Europejską wzrósł o 53,2% r/r do 7,33 tys. ton w ciągu pierwszych 8 miesięcy br., podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Komisji Europejskiej. W całej Unii wywóz wzrósł w tym czasie o 8,4% r/r, do 145,7 tys. ton.
27.10.2014 14:03
"Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym jajami i przetworami jajecznymi zwiększyło się w skali roku o 16% do 137,7 tys. ton. Głównymi eksporterami jaj i przetworów poza ugrupowanie były Holandia, Włochy, Francja, Niemcy, Belgia i Polska. Wysyłki polskich jaj i przetworów wzrosły w omawianym okresie br. o ponad połowę do 7,3 tys. ton" - czytamy w komunikacie.
Eksport jaj i przetworów (w ekwiwalencie jaj) z Unii Europejskiej do krajów trzecich w ciągu pierwszych 8 miesięcy br. wzrósł wobec o 8,4% r/r do 145,7 tys. ton, w tym jaj spożywczych o 4% do 52 tys. ton, podano również.
"Największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj była tradycyjnie Japonia, z poziomem importu ok. 52 tys. ton, głównie suszonej albuminy jaj, a w ciągu roku dostawy na ten rynek wzrosły niemal o jedną trzecią. Kolejnymi odbiorcami były Szwajcaria (-8% do 25 tys. ton) i Angola (-17% do 8 tys. ton), dokąd wysyłano z UE głównie jaja spożywcze. Wzrosły prawie pięciokrotnie dostawy jaj spożywczych oraz albuminy jaj do Izraela do 2,2 tys. ton." - czytamy dalej.
Import jaj i przetworów z krajów trzecich do UE w okresie od styczna do sierpnia br. spadł prawie o połowę do 8 tys. ton. W strukturze towarowej przywozu dominowały przetwory jajeczne. Największymi dostawcami tych towarów do UE były Indie (+61% do 3,6 tys. ton) i USA (-56% do 2,3 tys. ton).
(ISBnews)