Ferma drobiu "od kuchni". Oto, jak hoduje się kurczaki, które trafią później na nasz talerz

Zabijanie najsłabszych kurcząt i intensywne tuczenie to standard na jednej z ferm, z której film trafił właśnie do sieci. Stowarzyszenie Otwarte Klatki składa zawiadomienie do prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa.

Kury przeznaczone do wykorzystania w przemyśle spożywczego nie mają przyjemnego życia.
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Tomasz Sąsiada

Przez sześć tygodni pracownik stowarzyszenia pracował na jednej z ferm drobiu w województwie lubuskim. To tyle, ile trwa okres chowu brojlerów, które później trafiają na nasze stoły. To, co działo się na fermie, nagrał i opublikował w internecie. Sprawę opisje w środę "Dziennik Gazeta Prawna".

Choć teoretycznie zdajemy sobie sprawę, że zwierzęta hodowane na potrzeby przemysłu spożywczego nie mają lekkiego życia, sceny zawarte w filmie dają do myślenia.

4-minutowe nagranie zawiera przekrój scen z poszczególnych etapów życia kurcząt. Do fermy przyjeżdżają jako małe, żółte kurczaki, jakie znamy z obrazków wielkanocnych. W pierwszych dniach ich życia pracownicy wyszukują najsłabsze osobniki - ślepe, z trzema nogami, takie, po których widać, że nie urosną - i z miejsca je uśmiercają. Łapią za nogi i uderzają o pręty dzielące pomieszczenie albo o wiadro.

Kiedy kurczęta podrosną, znów weryfikuje się, czy aby warto utrzymać przy życiu wszystkie sztuki. Na nagraniu widzimy m.in. pracownika fermy, który nie wiedząc, ze jest nagrywany, mówi o ślepym kurczaku: - On już dawno powinien być ubity. Patrz, ile już paszy zjadł, jaki duży urósł. I sprawnym ruchem uśmierca go.

Zaobacz też: Kurczaki faszerowane antybiotykami? Sprawdzamy, skąd wzięły się liczby w raporcie NIK

Hodowane na fermach kury to specjalne odmiany, które bardzo szybko rosną i nienaturalnie dużo jedzą. Przez to niektóre osobniki są tak utuczone, że gdy się przerwócą, nie są w stanie już wstać. Żeby nie zdechły, trzeba im pomagać. Choć tym przejmuje się głównie tylko autor filmu. Później zwierzęta, którym udało się dotrwać do tego etapu, trafiają do ubojni, a na stępnie do sklepów.

Jak czytamy w "DGP", stowarzyszenie złożyło awiadomienie do prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa. Organizacja uważa, że wiele praktyk stosowanych na fermie nosi znamiona znęcania się nad zwierzętami. Chodzi m.in. o arbitralne zabijanie kurcząt - zgodnie z prawem powinien o tym decydować lekarz, który miałby też uśmiercać najsłabsze osobniki, usypiając je.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
O tych pracowników biją się firmy. Płacą 30 tys. zł miesięcznie
O tych pracowników biją się firmy. Płacą 30 tys. zł miesięcznie
Ikea uruchamia cyfrowy second hand. Oto co można kupić za 10 zł
Ikea uruchamia cyfrowy second hand. Oto co można kupić za 10 zł
Ten sklep znał każdy Polak. Sieć z elektroniką znika z Europy
Ten sklep znał każdy Polak. Sieć z elektroniką znika z Europy
"Powstała moda na te znicze". Ludzie wydają po kilkaset złotych
"Powstała moda na te znicze". Ludzie wydają po kilkaset złotych
Uwaga przy jesiennych porządkach. Kary mogą sięgać 5 tys. zł
Uwaga przy jesiennych porządkach. Kary mogą sięgać 5 tys. zł
Najnowsza atrakcja w turystycznym raju Polaków. Znamy ceny biletów
Najnowsza atrakcja w turystycznym raju Polaków. Znamy ceny biletów
To on wygrał Konkurs Chopinowski. Taką nagrodę zgarnął
To on wygrał Konkurs Chopinowski. Taką nagrodę zgarnął
To oni podbijają polski rynek pracy. Zastępują Ukraińców
To oni podbijają polski rynek pracy. Zastępują Ukraińców
To koniec rodzinnej piekarni. Działali na rynku ponad 40 lat
To koniec rodzinnej piekarni. Działali na rynku ponad 40 lat
Trwa demontaż na Mazurach. Zmiany od nowego miesiąca
Trwa demontaż na Mazurach. Zmiany od nowego miesiąca
Kasjerka ofiarą mobbingu. Jest wyrok. Biedronka ma zapłacić 30 tys. zł
Kasjerka ofiarą mobbingu. Jest wyrok. Biedronka ma zapłacić 30 tys. zł
Przekręt na sześć cyfr w fabryce mięsa. Dyrektor usłyszał wyrok
Przekręt na sześć cyfr w fabryce mięsa. Dyrektor usłyszał wyrok