Francuska minister przeprosiła za nawoływanie do bojkotu Nutelli
Socjalistyczna polityk przekonywała, że masowa wycinka lasów prowadzi do zmian klimatycznych i jako jeden ze sposobów na powstrzymanie tego zjawiska podała rezygnację z jedzenia Nutelli
17.06.2015 | aktual.: 18.06.2015 17:17
- Musimy przestać jeść Nutellę ze względu na zawarty w niej olej palmowy, ponieważ przyczynia się to do wyrębu lasów, a w konsekwencji do zmian klimatycznych - stwierdziła Ségolene Royal, francuska minister środowiska w poniedziałek we francuskiej telewizji. Po tym, jak słowa te wywołały duże oburzenie we Włoszech, polityk postanowiła za nie przeprosić na Twitterze.
"Tysięczne przeprosiny za moją polemikę w sprawie Nutelli" - napisała Royal po południu.
Kontrowersyjne słowa byłej pretendentki do fotela prezydenta Francji, która w wyborach w 2007 r. musiała uznać wyższość Nicolasa Sarkozy'ego, padły w wieczornym programie "Le Petit Journal" w telewizji francuskiej.
Socjalistyczna polityk przekonywała, że masowa wycinka lasów prowadzi do zmian klimatycznych i jako jeden ze sposobów na powstrzymanie tego zjawiska podała rezygnację z jedzenia Nutelli. Na stwierdzenie dziennikarza, że "dobrze smakuje" Royal odpowiedziała, że Francuzi będą musieli znaleźć sobie inny przysmak.
Francuzi należą do największych konsumentów Nutelli na świecie - co roku nad Sekwaną opróżnianych jest 100 tysięcy słoików tego kremu czekoladowo-orzechowego. Więcej tego produktu zjadają tylko Niemcy.
Nutella jest produkowana przez włoski koncern Ferrero. Rocznie powstaje 365 tys. ton.
Stanowisko Grupy Ferrero
Grupa Ferrero nie zamierza komentować wystąpienia pani Royal, uważa natomiast za niezwykle istotne przypomnienie, że:
1) Ferrero wykorzystuje w swojej produkcji około 170.000 ton oleju palmowego, podczas gdy cała światowa produkcja tego surowca sięga 60 mln ton, co oznacza, że udział Ferrero, jeśli chodzi o oddziaływanie na łańcuch dostaw oleju palmowego, stanowi mniej niż 0,3%.
2) Wszystkie produkty Ferrero sprzedawane na całym świecie zawierają wyłącznie olej palmowy, który w 100% przypadków posiadają certyfikat pochodzenia ze zrównoważonych źródeł, zgodnie z kryteriami ustalonymi przez Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO – Okrągły Stół na rzecz Zrównoważonego Oleju Palmowego).