02-07-2014 08:39

G-ENERGY - Oświadczenie Zarządu G-Energy S.A. w sprawie zbycia akcji własnych opublikowane 01.07.2014 (31/2014)

| --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- |
| | NEW CONNECT | | | | | | | | | | |
| | | | | Raport EBI nr | 31 | / | 2014 | | | | |
| | Data sporządzenia: | 2014-07-02 | | | | | | | | | |
| | Skrócona nazwa emitenta | | | | | | | | | | |
| | Temat | | | | | | | | | | |
| | Oświadczenie Zarządu G-Energy S.A. w sprawie zbycia akcji własnych opublikowane 01.07.2014 | | | | | | | | | | |
| | Podstawa prawna | | | | | | | | | | |
| | Treść raportu: | | | | | | | | | | |
| | Zarząd G-Energy Spółka Akcyjna działając na podstawie upoważnienia udzielonego przez Walne Zgromadzenie spółki G-Energy Spółka Akcyjna (dawniej: Elkop Energy Spółka Akcyjna) - (Uchwała Nr 5 z dnia 16 grudnia 2013 w sprawie upoważnienia Zarządu do nabycia akcji własnych) informuje, iż po zasięgnięciu opinii Rady Nadzorczej Spółki G-Energy Spółka Akcyjna podjął uchwałę o podjęciu działań mających na celu zbycie wszystkich akcji własnych Spółki tj. 675 479 (sześćset siedemdziesiąt pięć tysięcy czterysta siedemdziesiąt dziewięć) akcji uprawniających do 4,16% głosów na Walnym Zgromadzeniu akcjonariuszy Spółki. Jako uzasadnienie powyższego Zarząd G-Energy podkreśla iż planowane zbycie akcji własnych przez G-Energy S.A., uwzględnia potrzeby prowadzenia działalności gospodarczej, kontynuację przyjętej strategii rozwoju opartej na przygotowywanym rozszerzeniu działalności w sektorze rynku energii o czym spółka informowała w treści opublikowanego raportu okresowego ?Raport i sprawozdanie finansowe za I kwartał
2014 roku - Raport kwartalny G-Energy S.A.? ? EBI 27/2014 oraz zamiarze dokonania transakcji polegającej na objęciu udziałów lub akcji podmiotu bezpośrednio zaangażowanego w działania operacyjne odpowiadające realizowanej strategii. Główna działalność operacyjna Emitenta skupiona będzie na produkcji i sprzedaży energii elektrycznej. Jednakże należy uwzględnić iż opóźnienia i przedłużające się prace nad implementacją dyrektyw unijnych w szczególności tzw. druga dyrektywa w sprawie handlu uprawnieniami do emisji (2009/28/WE) oraz dyrektywa w sprawie emisji przemysłowych (2010/75/UE) wpływają na wzrost poziomu ryzyka regulacyjnego w Polsce. Brak jasności co do spodziewanych rozwiązań prawnych, spowodował w praktyce wstrzymanie realizacji projektów w sektorze energetyki odnawialnej. Długi okres wdrażania ww. dyrektyw spowodował uruchomienie przez Komisję Europejską postępowań w trybie art. 258 i art. 260 Traktatu o Funkcjonowaniu Unii Europejskiej. Sytuacja która zaistniała na rynku energii odnawialnej
spowodowała potrzebę ponownego zweryfikowania dalszej strategii rozwoju spółki w oparciu o założenia ostatnio opublikowanego projektu ustawy o odnawialnych źródłach energii. Celem zwiększenia efektywności działalności spółki oraz zapewnienia regularnych przychodów z działalności operacyjnej podjęto decyzję o wykorzystaniu posiadanych przez spółkę zasobów i doświadczenia, co przełoży się na świadczenie przez spółkę usług zarządzania infrastrukturą elektroenergetyczną w obiektach o przeznaczeniu handlowym, usługowym i mieszkalnym, w celu realizacji usług dystrybucji. Dodatkowym przedmiotem działalności będzie usługa oferująca klientom innowacyjne rozwiązania, umożliwiające optymalne zarządzanie gospodarką energetyczną na terenie obiektu, poprzez zwiększenie przychodów i minimalizację kosztów energii dla właściciela obiektu. Oferowane usług, będą dostosowane do indywidualnych potrzeb i oczekiwań klientów oraz do charakteru obiektu, wielkości i stanu infrastruktury, struktury odbiorców i innych czynników,
ocenianych odrębnie dla każdego projektu. Zastosowanie proponowanych modeli biznesowych pozwoli nabywcy na uzyskanie korzyści finansowych w dystrybucji energii odnawialnej, przy jednoczesnym zachowaniu korzystnych warunków dla najemców. Ponadto spółka zakłada również możliwość przejęcia na siebie kompleksowej obsługi odbiorców końcowych. Zbycie Akcji własnych planowane jest w 3 kwartale bieżącego roku, nastąpi w transzach, w transakcjach poza sesyjnych lub pakietowych i będzie miało na celu zarówno wsparcie bieżącej działalności oraz przygotowanie spółki do rozszerzenia działalności zgodnie z nowoprzyjętą strategią. Podstawa prawna : § 3 ust. 1 Załącznika nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu ?Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect?. | | | | | | | | | | |
| | Załączniki | | | | | | | | | | |
| | Plik | Opis | | | | | | | | | |

| | | | | | | | | | | | | | |
| --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- |
| | | | | | | (telefon) | (fax) | | | | | | |
| | | | | | | (NIP) | (REGON) | | | | | | |
| | | | | (pełna nazwa emitenta) | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | (skrócona nazwa emitenta) | (sektor wg. klasyfikacji GPW w W-wie) | | | | | | | |
| | | | | | (ulica) | (numer) | | | | | | | |
| | | | | | | (e-mail) | (www) | | | | | | |