Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Dla wielu osób segregacja śmieci stała się już rutyną, jednak niektórym wciąż sprawia trudności. Jednym z problematycznych odpadów są puste opakowania po mięsie. Wyjaśniamy, jak prawidłowo postępować z takimi śmieciami.
Właściwe rozpoznawanie typów odpadów i umieszczanie ich w odpowiednich pojemnikach wciąż bywa problematyczne, czego dobrym przykładem są opakowania po produktach mięsnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Chów klatkowy" pod Warszawą. Nie zostawiają suchej nitki na inwestycji dewelopera
Mięso kupowane w sklepach zazwyczaj pakowane jest w tacki z folią ochronną. Z kolei na mięsnych stoiskach często używa się papieru pergaminowego lub woskowego.
Styropianową tackę po mięsie można wyrzucić do pojemnika na metale i tworzywa sztuczne (żółtego). To samo można zrobić z pochłaniaczem umieszczanym pod mięsem. Warto pozbyć się jednak wcześniej większych resztek mięsa. Powinno ono trafić do pojemnika na odpady zmieszane (czarnego). Należy pamiętać, że resztek pochodzenia zwierzęcego nie wolno wyrzucać do pojemnika z odpadami BIO.
Natomiast brudny papier należy wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane (czarnego).
Gdzie wyrzucić pustą butelkę po oleju?
Wiele osób może mieć także kłopot z segregacją pustych butelek po oleju. Jeśli chodzi o olej, który używamy w kuchni, opróżnioną butelkę powinniśmy wrzucić do pojemnika na metale i tworzywa sztuczne, czyli do żółtego worka. Ważne jest, aby pamiętać, że nie musimy myć opakowania przed wyrzuceniem.
Z kolei puste pojemniki po oleju silnikowym nie powinny trafiać do żółtych pojemników na odpady. Nie wolno również wylewać resztek oleju do kanalizacji. W większości przypadków urzędnicy powinni skierować nas do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (PSZOK), gdzie takie odpady są prawidłowo utylizowane.