GIS ostrzega przed salmonellą w trzech partiach jaj

Główny Inspektor Sanitarny poinformował w piątek, że stwierdzono obecność bakterii Salmonella enteritidis w trzech partiach jaj oznakowanych na skorupkach kodami: 3PL30051328, 3PL30101312 i 3PL08101301. GIS ostrzega, że ich spożycie jest potencjalnie groźne dla zdrowia.

GIS ostrzega przed salmonellą w trzech partiach jaj
Money.pl/Izabela Trzaska

25.11.2016 | aktual.: 25.11.2016 22:01

Główny Inspektor Sanitarny poinformował w piątek, że stwierdzono obecność bakterii Salmonella enteritidis w trzech partiach jaj ze sklepów sieci DINO oznakowanych na skorupkach kodami: 3PL30051328, 3PL30101312 i 3PL08101301. GIS ostrzega, że ich spożycie jest potencjalnie groźne dla zdrowia. Producent jaj wystosował już oświadczenie, w którym uspokaja: wszystkie potencjalnie niebezpieczne jaja zostały już usunięte ze sklepów.
[aktualizacja 22:01]

Firma zwróciła uwagę, że ostrzeżenie GIS dotyczy konkretnych produktów z konkretnej sieci, a nie całej partii jaj.

"Wymienione produkty zostały już wycofane z sieci DINO. Żadnego z poniższych produktów nie ma już na półkach. Szybka reakcja była możliwa dzięki współpracy ze służbami sanitarnymi, weterynaryjnymi i partnerem handlowym" - podkreślono w komunikacie firmy Fermy Drobiu Woźniak.

Poinformowano, że decyzje te zostały wprowadzone w związku z nowymi rygorystycznymi procedurami kontroli jakości. "Działania te mają charakter profilaktyczny w celu ochrony zdrowia i bezpieczeństwa konsumentów" - wskazała spółka. Firma dodała, powołując się na Głównego Lekarza Weterynarii, że obróbka termiczna jaj (gotowanie, pieczenie w innym produkcie, smażenie) gwarantuje całkowite unieszkodliwienie bakterii Salmonella.

GIS poinformowała wcześniej, że chodzi o jaja oznaczone jako "Super jaja 10 sztuk, rozmiar M", które mają kod na skorupce jaja: 3PL30051328 i datę minimalnej trwałości do 03.12.2016 oraz kod 3PL30101312 i datę minimalnej trwałości do 05.12.2016 oraz 06.12.2016. Bakterie stwierdzono także w jajach oznaczonych jako "Jaja średnie M 30 sztuk" o kodzie na skorupce 3PL08101301, mające datę minimalnej trwałości do 03.12.2016.
GIS o wynikach badań poinformował Inspekcję Weterynaryjną w celu podjęcia odpowiednich działań nadzorczych wobec producenta.

Wszystkie jaja zostały wyprodukowane przez Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o. Firma poinformowała Inspekcję, że podjęła szereg działań mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa jaj wprowadzanych przez nią do obrotu.

Inspekcja ostrzega, że spożycie jaj z kodami wskazanymi w komunikacie stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Salmonelozy to choroby powodowane przez pałeczki Salmonella, które dzieli się na durowe i jelitowe. Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Salmonellozy mogą być skutecznie leczone.

Źródło artykułu:PAP
krajbezpieczeństwożywność
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (168)