Trwa ładowanie...

GIS ostrzega przed tym tatarem. Spożycie zagraża zdrowiu

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed partią tatara wołowego. Wykryto w niej pałeczkę okrężnicy, czyli bakterię Escherichia coli, które wytwarzają toksynę Shiga (STEC). Zakażenie tą bakterią może prowadzić nawet do krwotocznego zapalenia okrężnicy.

GIS ostrzega przed tym tataremGIS ostrzega przed tym tataremŹródło: Licencjodawca, fot: Adam Burakowski/REPORTER
dlzi8vz
dlzi8vz

Inspektorat ostrzega przed groźnym produktem. W aż 4 z 5 badanych próbek tej partii tatara wołowego Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ile Polacy wydają miesięcznie? Padły konkretne kwoty

"Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa" - poinformował GIS.

Mowa o produkcie: Tatar wołowy, 200 g, z numerem partii 1032604 i terminem przydatności do spożycia: 26.04.2024. Produkowany jest przez: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE, jak podaje GIS w komunikacie.

Wykryto Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga (STEC) w tym tatarze wołowym www.gov.pl
Wykryto Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga (STEC) w tym tatarze wołowymŹródło: www.gov.pl, fot: GIS

GIS poinformował, że producent natychmiast po otrzymaniu informacji, rozpoczął wycofywanie tej partii z obrotu. Teraz organy kontroli żywności monitorują ten proces.

dlzi8vz

Inspektorat podkreśla, aby nie spożywać tego produktu. Jeśli natomiast ktoś po jego spożyciu zaobserwował u siebie niepokojące objawy, powinien szybko skonsultować się z lekarzem.

Chodzi o produkt: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g, produkcji RADZIOWI Sp. z o.o., numer partii: 2P13.03/2, 2P14.03/1, 2P15.03/1, 2P20.03/1, 2P21.03/1, 2P22.03/1, 2P23.03/1, 2P27.03/1, 2P28.03/2, 2P29.03/1, 2P29.03/2, 2P02.04/1, 2P03.04/1, Data minimalnej trwałości: 28-02-2025, 20-12-2024, 21-12-2024, 22-12-2024, 23-12-2024, 27-12-2024, 28-12-2024, 29-12-2024, 02-01-2025, 03-01-2025 Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone.

GIS regularnie publikuje ostrzeżenia dotyczące żywności na swojej stronie internetowej. Ich celem nie jest piętnowanie firm, tylko podejmowanie natychmiastowych działań.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dlzi8vz
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dlzi8vz