II Festiwal Chlebów Świata w Warszawie
Od piątku w Warszawie trwa II Festiwal Chlebów Świata. To impreza, która ma pokazać jak różnorodne jest pieczywo w Polsce i na świecie - powiedział podczas otwarcia festiwalu prezes współorganizującego imprezę Stowarzyszenia Polskich Mediów, Marek Traczyk.
13.03.2015 16:45
Traczyk zwrócił uwagę, że pieczywo to nie tylko różnego rodzaju chleby, bułki i bułeczki, ale także najróżniejsze placki takie jak np. lawasz, pita i kluseczki, obwarzanki, makaron.
Impreza ma charakter edukacyjny, gdyż nie tylko można na niej spróbować i kupić różnego rodzaju pieczywo, ale także dowiedzieć się, z czego wytwarza się chleb i jak się go wypieka. Ma taż pokazać konsumentom walory pieczywa wypiekanego tradycyjnymi metodami na zakwasie często wzbogaconego przez różne ziarna i naturalne dodatki.
Festiwal jest promocją chleba, którego w opinii dietetyków Polacy jedzą zbyt mało i jego spożycie spada. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w 2013 r. przeciętne miesięczne spożycie pieczywa w 2013 r. wyniosło 4,13 kg na osobę miesięcznie (ok. 50 kg rocznie), a w I półroczu 2014 r. spadło do 3,96 kg na osobę.
Chleb znany jest od co najmniej 10-11 tysięcy lat, a z historycznych zapisów wynika, że był on jednym z podstawowych składników codziennej diety człowieka. Najstarszy chleb, jaki udało się odnaleźć archeologom pochodzi z Krety, a jego wiek określa się na 6100 lat.
Chleb odgrywał też istotną rolę kultową - wzmianki o tym znajdują się na przykład w Starym Testamencie. Znany był już w starożytności, w Babilonii i Asyrii, Egipcie, Izraelu, Grecji oraz cesarstwie rzymskim. Chleb jest także ściśle związany z polską kulturą ludową - to chlebem witano gości i nim się dzielono z najbliższymi.
Początkowo bochenki były płaskie i twarde. Prawdopodobnie przypadkowo 4 tys. lat temu w Egipcie odkryto zakwas, którego dodatek spowodował, że pieczywo stało się bardziej pulchne. Kolejnym przełomem była produkcja chleba przemysłowego.
W 1912 r. Otto Frederick Rohwedder opatentował maszynę do automatycznego krojenia chleba, jednak problemy z utrzymaniem świeżości takiego pieczywa zniechęciły go do uruchomienia produkcji na większą skalę. Dopiero w 1928 r. zaprojektował on linię produkcyjną, która najpierw kroiła, a następnie natychmiast szczelnie pakowała pokrojony chleb. Po raz pierwszy taka linia została uruchomiona w Stanach Zjednoczonych w stanie Missouri. W 1933 roku już prawie 80 proc. wszystkich bochenków chleba sprzedawano w USA po pokrojeniu.
Różnorodność chlebów jest bardzo duża, są chleby żytnie, pszenne i mieszane. Chleby razowe z pełnym ziarnem mają dużą wartość odżywczą i witaminową. W krajach północnych bardziej rozpowszechniony jest chleb żytni, w niektórych regionach wypieka się także chleb z mąki jęczmiennej i owsianej, a także z mąki kukurydzianej. Jednak większość pieczywa sprzedawana w Europie i USA wytwarzana jest z mąki pszennej z dodatkiem spulchniaczy, co sprawia, że pieczywo łatwiej się trawi, ale nie koniecznie jest ono korzystne dla zdrowia.
Festiwal przedstawiający historię i sposoby pieczenia chleba, zorganizowano na terenie Zespołu Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego w Warszawie. Impreza potrwa do niedzieli włącznie. W ubiegłym roku festiwal odwiedziło 14 tys. osób.