Indeks cen żywności na świecie w IV spadł o 1,43 proc. mdm, rdr spadł o 8,95 proc.

03.05. Warszawa (PAP) - FAO Indeks cen żywności na świecie w kwietniu 2012 r. wyniósł 213,9 pkt., wobec 217,0 pkt. w marcu po rewizji w górę o 1,1 pkt. - podała w czwartek na...

03.05.2012 | aktual.: 04.05.2012 07:53

03.05. Warszawa (PAP) - FAO Indeks cen żywności na świecie w kwietniu 2012 r. wyniósł 213,9 pkt., wobec 217,0 pkt. w marcu po rewizji w górę o 1,1 pkt. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO). Oznacza to, że w ciągu roku indeks spadł o 8,95 proc., a w ciągu miesiąca o 1,21 proc.

"Spadek wynika głównie ze spadków cen cukrów i nabiału, a także zbóż, czego nie zrównoważyły wzrosty cen olejów i nieznaczny wzrost cen mięs" - napisano w raporcie. Indeks cen żywności w lutym 2011 r. osiągnął historyczny szczyt na poziomie 237,9 pkt.

Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.

Poniżej indeks cen żywności oraz indeksy składowe z ostatnich 12 miesięcy.

4/2011 234,9 180,4 228,7 265,4 260,9 345,7 5/2011 231,6 180,0 231,1 261,3 260,9 312,2 6/2011 233,4 178,1 231,6 259,0 259,0 357,7 7/2011 231,2 176,5 227,8 247,2 252,9 400,4 8/2011 230,6 178,6 220,6 252,4 245,3 393,7 9/2011 225,1 177,3 214,7 244,3 239,4 379,0 10/2011 215,8 176,1 203,5 231,3 224,3 361,2 11/2011 216,4 181,1 201,0 228,8 234,8 339,9 12/2011 210,8 178,8 201,7 217,6 227,5 326,9 1/2012 212,8 174,2 206,8 222,7 233,7 334,3 2/2012 215,6 178,1 202,0 226,3 238,7 342,3 3/2012 217,0 180,8 197,0 227,8 244,9 341,9 4/2012 213,9 181,7 185,6 223,9 250,8 324,0 (PAP)

fdu/ pr/

Źródło artykułu:PAP
finansedługinflacja
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)