Indeks cen żywności na świecie w lutym wzrósł o 5 pkt., jest najwyższy w historii - FAO

03.03. Warszawa (PAP) - Indeks cen żywności na świecie w lutym 2011 r. wyniósł 236 pkt., wobec 231 pkt. w styczniu 2011 r. i jest to najwyższa wartość w historii - podała na...

03.03.2011 | aktual.: 03.03.2011 10:38

03.03. Warszawa (PAP) - Indeks cen żywności na świecie w lutym 2011 r. wyniósł 236 pkt., wobec 231 pkt. w styczniu 2011 r. i jest to najwyższa wartość w historii - podała na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO). W ciągu 12 miesięcy wskaźnik wzrósł o 60 pkt.

Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olei i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.

Poniżej indeks cen żywności oraz indeksy składowe z ostatnich 12 miesięcy.

miesiąc żywność mięsa nabiał zboża tłuszcze cukier
i oleje
.
2/2010 175,9 142,0 191,4 164,2 169,2 360,8
3/2010 168,3 144,7 187,4 157,8 174,8 264,8
4/2010 170,0 150,8 204,3 154,8 173,5 233,4
5/2010 169,5 151,7 209,2 155,1 170,4 215,7
6/2010 168,1 152,4 203,1 151,2 168,4 224,9
7/2010 172,5 151,0 197,8 163,3 174,4 247,4
8/2010 182,8 155,4 192,9 185,3 192,4 262,7
9/2010 194,0 153,4 198,4 208,3 197,6 318,1
10/2010 204,6 157,3 202,6 219,9 220,0 349,3
11/2010 212,5 160,4 207,8 223,3 243,3 373,4
12/2010 222,6 164,7 208,4 237,8 263,0 398,4
1/2011 230,9 166,2 221,3 244,8 277,7 420,2
2/2011 236,0 169,5 230,0 253,8 279,3 418,2

(PAP)

fdu/ gor/

Źródło artykułu:PAP
finansedługinflacja
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)