Indeks cen żywności na świecie w X spadł o 4 proc. mdm, rdr wzrósł o 5,5 proc. - FAO
03.11. Warszawa (PAP) - Indeks cen żywności na świecie w październiku 2011 r. wyniósł 216,1 pkt., wobec 225,2 pkt. we wrześniu po rewizji w górę o 0,2 pkt. - podała w czwartek na...
03.11.2011 | aktual.: 03.11.2011 11:38
03.11. Warszawa (PAP) - Indeks cen żywności na świecie w październiku 2011 r. wyniósł 216,1 pkt., wobec 225,2 pkt. we wrześniu po rewizji w górę o 0,2 pkt. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO). W ciągu roku indeks wzrósł o 5,5 proc.
"Ostatni spadek indeksu odzwierciedla znaczne spadki międzynarodowych cen wszystkich towarów uwzględnionych w indeksie" - napisano w komunikacie.
Indeks cen żywności w lutym 2011 r. osiągnął poziom 237,7 pkt., co jest historycznym szczytem.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olei i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.
Poniżej indeks cen żywności oraz indeksy składowe z ostatnich 12 miesięcy.
miesiąc żywność mięsa nabiał zboża tłuszcze i oleje cukier 10/2010 204,8 157,8 202,6 219,9 220,0 349,3 11/2010 212,7 160,8 207,8 223,3 243,3 373,4 12/2010 223,1 166,1 208,4 237,8 263,0 398,4 1/2011 231,1 166,8 221,3 244,8 277,7 420,2 2/2011 237,7 170,5 230,0 258,6 279,3 418,2 3/2011 231,7 174,5 234,4 251,2 259,9 372,3 4/2011 234,6 180,4 228,7 265,4 259,1 345,7 5/2011 231,3 180,0 231,1 261,3 259,1 312,2 6/2011 233,2 178,1 231,6 259,0 257,2 357,7 7/2011 231,0 176,5 227,8 247,2 251,2 400,4 8/2011 230,4 178,6 220,6 252,4 243,6 393,7 9/2011 225,2 177,8 214,7 244,7 238,0 379,0 10/2011 216,1 177,0 203,5 231,7 223,0 361,4 (PAP)
fdu/ asa/