Inspekcja Handlowa sprawdziła egzotyczne restauracje. Można zjeść cielęcinę z drobiu i baraninę bez baraniny

Inspekcja Handlowa przyjrzała się egzotycznym restauracjom. Efekty kontroli? Spora grupa sprzedawców kasuje klientów za droższe produkty, a stosuje nieoryginalne zamienniki. Łatwo również kupić baraninę bez... ani grama baraniny. Z okazji Chińskiego Nowego Roku UOKiK opublikował raport z kontroli restauracjach z kuchnią zagraniczną.

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL | Trey Guinn / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Inspekcja Handlowa przyjrzała się egzotycznym restauracjom. Efekty kontroli? Spora grupa sprzedawców kasuje klientów za droższe produkty, a stosuje nieoryginalne zamienniki. Łatwo również kupić baraninę bez... ani grama baraniny. UOKiK opublikował raport z kontroli restauracjach z kuchnią zagraniczną.

W pierwszym kwartale 2015 roku Inspekcja Handlowa na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wzięła pod lupę dania kuchni zagranicznych - w tym między innymi dalekowschodniej, tureckiej, meksykańskiej, gruzińskiej. Kontrolerzy anonimowo - jako konsumenci - dokonywali tak zwanego zakupu kontrolowanego. Część potraw trafiła do laboratorium.

Wyniki kontroli poznaliśmy dziś. Łącznie inspektorzy sprawdzili prawie 4 tysiące dań, co trzecie budziło zastrzeżenia. Na 181 zbadanych placówek, aż w 49 restauracjach wykryto nieprawidłowości. Powszechną praktyką wśród restauratorów jest wydawanie potraw z innym składnikiem niż zadeklarowali w menu. W ten sposób np. "cielęcina z warzywami" nie miała w sobie ani grama cielęciny. Po kontroli restaurator tłumaczył, że to wina braku komunikacji pomiędzy polską kelnerką a wietnamskim kucharzem. Z kolei "kebab z baraniną" nie miał w sobie nawet mikroskopijnych śladów DNA owcy - było za to mięso z krowy i kurczaka. W kilkunastu restauracjach klient dostawał wyraźnie mniejszą porcję niż zamawiał. "Wołowina Makao" powinna ważyć 500 gramów, a ważyła zaledwie 279.

Kontrolerzy nie tylko kupowali i testowali laboratoryjnie dania. Poza tym porównywali menu z produktami dostępnymi w kuchni restauracyjnej. W ten sposób wykryli, że bardzo często feta zastępowana jest miękkim serem solankowym. Zamiast oscypka do dań często trafiała rolada giżycka, z kolei wody mineralne na zapleczu zamieniały się już w zwykłe wody źródlane.

"Soki zastępowano napojami, oscypka - roladą giżycką, a kraby paluszkami surimi czyli zmielonym mięsem ryb morskich. Zdarzały się także przypadki niepodawania informacji w języku polskim - np. jedno z dań było sprzedawane pod obco brzmiącą nazwą kong phadprik thai dam - lub używania sformułowań niewiele mówiących klientom, np. z dodatkiem warzyw, z owoców morza" - czytamy w wynikach kontroli.

Co powinno cieszyć klientów - kontrolerzy nie wykryli zbyt wielu nieprawidłowości, jeżeli chodzi o przechowywanie żywności lub jej jakość. Tylko w jednej ze skontrolowanych restauracji została wykryta pleśń, a przeterminowane towary były w 11 lokalach.

Efekty kontroli Inspekcji Handlowej? 16 decyzji administracyjnych nakładających kary o wartości ponad 20 tys. zł, a dodatkowo 26 mandatów na kwotę 4,4 tys. zł.

Do tej pory najwięcej nieprawidłowości kontrole wykazały w placówkach w miejscowościach letniego wypoczynku. 38,5 proc. partii przebadanych produktów było niezgodnych z wymaganiami. Z kolei największą nierzetelnością wykazały się restauracje i kluby nocne, które najczęściej wydawały potrawy mniejsze niż zadeklarowane w menu. W tej kategorii najlepiej wypadły fast-foody.

Obraz

Źródło: UOKiK

Źródło artykułu: money.pl

Wybrane dla Ciebie

Pięć zawodów przyszłości. Ci pracownicy mają być rozchwytywani
Pięć zawodów przyszłości. Ci pracownicy mają być rozchwytywani
Dramatyczna sytuacja na rynku ziemniaków. "Są sprzedawane za bezcen"
Dramatyczna sytuacja na rynku ziemniaków. "Są sprzedawane za bezcen"
Te naczynia z Pepco groźne dla zdrowia. Kupiłeś? Zniszcz lub zwróć
Te naczynia z Pepco groźne dla zdrowia. Kupiłeś? Zniszcz lub zwróć
Nastolatek wyłudził 600 tys. zł. Zakładał garnitur i udawał adwokata
Nastolatek wyłudził 600 tys. zł. Zakładał garnitur i udawał adwokata
Podhalański Patrol Budowlany. Tak walczą z patodeweloperką w Zakopanem
Podhalański Patrol Budowlany. Tak walczą z patodeweloperką w Zakopanem
Gdzie wyrzucić styropian po telewizorze albo lodówce? Oto odpowiedź
Gdzie wyrzucić styropian po telewizorze albo lodówce? Oto odpowiedź
Problemy giganta. Makro zamyka cztery hale w Polsce
Problemy giganta. Makro zamyka cztery hale w Polsce
Już omijają nowe prawo. Były radny zrobił akcje w markecie
Już omijają nowe prawo. Były radny zrobił akcje w markecie
Butelka wody Ustronianka wywołała burzę. Mamy komentarz Kauflandu
Butelka wody Ustronianka wywołała burzę. Mamy komentarz Kauflandu
Duża zmiana w Biedronce. Klienci szybko ją zobaczą
Duża zmiana w Biedronce. Klienci szybko ją zobaczą
To już plaga na Podlasiu. Rolnicy znajdują niebezpieczne przedmioty
To już plaga na Podlasiu. Rolnicy znajdują niebezpieczne przedmioty
Nocowanie w studio. Wyjazd busem. Nietypowa oferta pracy dla Polaków
Nocowanie w studio. Wyjazd busem. Nietypowa oferta pracy dla Polaków