Jak kupić dobrą rybę, na co zwracać uwagę przy kupowaniu mięsa? UOKiK odpowiada

Jak kupić dobrą rybę na święta? Czy sprzedawane w sklepach mięso jest dobrej jakości? W jaki sposób mądrze robić zakupy nawet w przedświątecznej gorączce? Te i inne pytania zadajemy rzecznik UOKiK Małgorzacie Cieloch.

Jak kupić dobrą rybę, na co zwracać uwagę przy kupowaniu mięsa? UOKiK odpowiada
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Martyna Kośka

Do świąt zostało niewiele ponad półtora tygodnia. Przed nami najbardziej gorący dla polskich sklepów weekend – setki tysięcy ludzi ruszy na zakupy, by nabyć wszystko, czego nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Do sklepów ruszyli także inspektorzy Inspekcji Handlowej, którzy postanowili sprawdzić jakość oferowanych na sklepowych półkach towarów. I tak, sprawdzając jakość ryb, odwiedzili 161 sklepów (w tym 59 należących do sieci handlowych) oraz hurtowni w całej Polsce. Nieprawidłowości znaleźli aż w 117 placówkach (72,7 proc.), zakwestionowali 391 partii produktów.

A jak wygląda sprawa z mięsem? Inspektorzy sprawdzili 168 sklepów i hurtowni w całej Polsce, kwestionując produkty sprzedawane w 70. Zastrzeżenia wzbudziło 218 partii mięsa na 962 skontrolowane przez Inspekcję Handlową. Najczęściej mięso było błędnie oznakowane.

Rozmawiamy z rzecznikiem UOKiK Małgorzatą Cieloch o tym, na co powinniśmy zwracać uwagę w czasie nie tylko przedświątecznych zakupów.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (5)