Każda włoska rodzina wyrzuca rocznie żywność wartą 515 euro
Każda włoska rodzina wyrzuca co roku do śmieci resztki jedzenia o wartości 515 euro, marnując 10 procent miesięcznych zakupów - takie szacunki podał w czwartek szef stowarzyszenia "Last minut market" Andrea Segre.
14.10.2010 | aktual.: 15.10.2010 07:24
Na dwa dni przed ogłoszonym przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) Światowym Dniem Wyżywienia szef organizacji, która prowadzi kampanię przeciwko pladze wyrzucania jedzenia, przedstawił dane świadczące o skali tego zjawiska. Jak poinformował, co roku we Włoszech nie wykorzystuje się 20 ton żywności o wartości rynkowej 37 miliardów euro.
To 3 procent włoskiego PKB - alarmuje.
Według ogłoszonego raportu przeciętna włoska rodzina wyrzuca codziennie jedną piąta kupionego chleba, 4 procent makaronu, 39 procent świeżych produktów, takich jak nabiał, jajka, wędliny i mięso, oraz 17 procent warzyw i owoców.
Jedzeniem tym można by nakarmić 44 miliony ludzi, cierpiących z powodu głodu - przypomniał prezes "Last minut market", który zabiega między innymi o rozpowszechnienie, zwłaszcza w handlu, idei wykorzystywania żywności, której grozi wyrzucenie.
Stowarzyszenie to ogłosiło rok 2010 "Rokiem przeciwko marnotrawstwu".
Sylwia Wysocka