Zjedliśmy w restauracji z gwiazdką Michelin. Tyle kosztowała kolacja

Rozbrat 20 to jedna z dwóch restauracji w Warszawie, które mogą pochwalić się wielkim kulinarnym osiągnięciem, jakim jest uhonorowanie gwiazdką francuskiego przewodnika. Wybraliśmy się tam na kolację. Za jakość się płaci. Dużo.

Tyle kosztowało nas wyjście do restauracji z gwiazdką Michelin
Tyle kosztowało nas wyjście do restauracji z gwiazdką Michelin
Źródło zdjęć: © Facebook, WP | KARN, Rozbrat 20
Kamil Rakosza-Napieraj

Rozbrat 20 to druga obok Nuty restauracja w Warszawie uhonorowana gwiazdką Michelin. Na kolację w tym miejscu trzeba umówić się z wyprzedzeniem. My swoją rezerwację zrobiliśmy jeszcze w zeszłym roku.

Jak wygląda kolacja w Rozbrat 20?

Do wyboru są trzy opcje - najkrótsza to set menu. Poza nim mamy jeszcze do wyboru krótsze menu degustacyjne i pełne menu degustacyjne. My zdecydowaliśmy się na pełną kulinarnych doznań listę dań przygotowanych w kuchni szefa Bartosza Szymczaka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Arabowie już zmienili Zakopane. Prowadzi biznes specjalnie pod nich

Do tego zamówiliśmy także drinki - bezalkoholowy gin z tonikiem oraz procentowe koktajle, Brooklyn i Winter Gimlet. Do picia zamówiliśmy także dwie karafki wody. Podróż przez dania trwa blisko trzy godziny, więc warto zaopatrzyć się w napoje.

Poniżej pełna lista przystawek i dań głównych, które zjedliśmy:

  • Tatar wołowy z lubczykiem
  • Bulion grzybowy
  • Pączek z beszamelem
  • Kiszka ziemniaczana
  • Chleb z masłem i marmeite'em
  • Krab z curry i limonką
  • Tuńczyk z kawiorem
  • Żubrówka z jabłkiem
  • Przegrzebek z winogronem i szczypiorkiem
  • Halibut z porem i solirodem
  • Langustynka z kalarepą i szafranem
  • Pierogi Wagyu z ponzu i truflą
  • Foie gras z pomarańczą i selerem
  • Wagyu z ziemniakiem, truflą i dereniem
  • Ciastko kawowe z borowikiem i owocami
  • Pralina z earl grey i yuzu
  • Krówek z jałowcem
  • Żelka whisky sour

Wielkim plusem restauracji jest to, że lokal bez problemu modyfikuje swoje menu w przypadku gości z alergiami pokarmowymi lub tych, które nie piją alkoholu. W takich sytuacjach dania są dostosowywane do potrzeb takich osób.

Ile kosztuje kolacja w Rozbrat 20?

Przejdźmy do mniej przyjemnych rzeczy, czyli do tego, co zobaczyliśmy na rachunku. Pełne menu degustacyjne kosztuje 650 złotych na osobę (krótkie 530 zł, a set 460 zł). Dodatkowo zdecydowaliśmy się o zamianę jednego dania na wołowinę wagyu z ziemniakami, truflą i dereniem, co kosztowało nas 150 złotych ekstra.

  • Tyle zapłaciliśmy za kolację w Rozbrat 20
  • Tyle zapłaciliśmy za kolację w Rozbrat 20
[1/2] Tyle zapłaciliśmy za kolację w Rozbrat 20Źródło zdjęć: © WP | KARN

Do tego napoje, czyli woda po 19 złotych za karafkę oraz drinki - każdy w cenie 49 złotych. Restauracja dolicza także serwis uznaniowy w wysokości 12,5 proc. kwoty rachunku. W sumie za dwie osoby zapłaciliśmy 2063 złote.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (17)