Najdroższy lokal z gwiazdką Michelin. 2130 dol. za kolację na podłodze
Ginza Kitafuku w Tokio oferuje najdroższe menu degustacyjne Michelin na świecie za 2,130 dolarów. Goście muszą zdjąć buty i usiąść na podłodze.
23.11.2024 15:10
Jak podaje "New York Post", Ginza Kitafuku w Tokio to miejsce, gdzie można spróbować najdroższego menu degustacyjnego Michelin na świecie. Cena wynosi 2 130 dolarów za osobę (w przeliczeniu ok. 8 860 tys. zł na dzień 23 listopada), a goście muszą przestrzegać zasad restauracji, w tym zdjąć buty i usiąść na podłodze.
Najdroższa restauracja z gwiazdką Michelin
Menu składa się z kraba śnieżnego, ulubionego przez japońską rodzinę królewską.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"New York Post" podaje, że w czasie wizyty w Ginza Kitafuku goście mogą obserwować, jak szef kuchni przygotowuje żywego kraba tuż przed podaniem. Ci, którzy nie czują się komfortowo z takim widokiem, mogą spróbować z rezerwacją w osobnej sali, wyposażonej w sześć miejsc siedzących.
Dla osób z mniejszym budżetem restauracja oferuje posiłek z czerwonego kraba królewskiego za 258 dolarów (ok. 1 070 zł). Ginza Kitafuku zajmuje pierwsze miejsce na liście najdroższych restauracji z gwiazdkami Michelin według "Chef’s Pencil".
Najdroższe restauracje na świecie
Drugie miejsce na liście zajmuje Ultraviolet by Paul Pairet w Szanghaju, gdzie posiłek kosztuje 1 230 dolarów (ponad 5 100 zł). Jak czytamy, restauracja oferuje wielozmysłowe doświadczenie kulinarne, łącząc techniki francuskie z globalnymi wpływami.
W Nowym Jorku najdroższe menu degustacyjne Michelin znajduje się w Caviar Russe na Madison Avenue. Za 950 dolarów (ok. 3 950 zł) goście mogą skosztować 11 dań skoncentrowanych na kawiorze.
Na liście znalazły się także inne restauracje, takie jak Masa w Nowym Jorku i Azabu Kadowaki w Tokio. Masa była pierwszą w USA restauracją z gwiazdką Michelin, w której cena menu przekroczyła 1 000 dolarów (4 160 zł).
Wśród wyróżnionych miejsc znalazły się również Quince w San Francisco, Guy Savoy w Paryżu i Alchemist w Kopenhadze.