Kolory mają znaczenie i to duże. Tajemnice gąbek do mycia

Gąbka do zmywania naczyń to przedmiot, który zazwyczaj znajduje się w każdym gospodarstwie domowym. Niemniej jednak często zdarza się, że podczas zakupów sięgamy po pierwszą lepszą, przekonani, że wszystkie są takie same i spełnią swoje podstawowe zadanie.

Tajemnice gąbek do mycia
Tajemnice gąbek do mycia
Źródło zdjęć: © Getty Images | Evgeniy Grishchenko

18.12.2023 | aktual.: 17.03.2024 08:59

Gąbki do mycia naczyń są dostępne w różnych wariantach - pojedynczo lub w pakietach, w różnych kolorach i z różnymi wykończeniami.

Można powiedzieć, że są niezbędne w każdym domu. Nawet jeśli posiadasz zmywarkę, która z pewnością jest bardzo pomocna, nie wszystko można w niej umyć. Dlatego też musisz wiedzieć, że kolor gąbki do zmywania ma ogromne znaczenie. To od niego zależy, co możesz nią umyć - pisze o2.pl.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Psycholog milionerów: "Folwark przetrwał w polskich firmach - Jacek Santorski - Biznes Klasa #9

Znaczenie koloru gąbki do zmywania naczyń

Jeśli nigdy nie zastanawiałeś/aś się nad tym, od teraz zwracaj na to większą uwagę. Gąbki do zmywania naczyń występują w kilku kolorach, a to od nich zależy, do jakiego rodzaju mycia są przeznaczone - mocniejszego czy lżejszego. Najtwardsza z nich, która zmyje największe zabrudzenia, ma kolor zielony. Jednak należy z nią obchodzić się ostrożnie, ponieważ może porysować powierzchnię naczynia.

Tuż za nią, z mniejszą, ale nadal mocną siłą czyszczenia, jest gąbka czerwona. Posiada tzw. "średnią moc" i jest znacznie bezpieczniejsza pod względem ryzyka porysowania naczyń niż zielona.

Gąbki do mycia delikatnych powierzchni naczyń

Zastanówmy się jednak nad szklankami, kieliszkami do wina czy porcelaną. Są to naczynia, które często nie mogą (a nawet nie powinny) być myte w zmywarce. Wymagają one delikatnego czyszczenia ręcznego.

W takim przypadku najlepiej sprawdzą się gąbki do mycia naczyń w kolorze żółtym i niebieskim. Żółta gąbka doskonale poradzi sobie ze szklankami i kieliszkami do wina, natomiast niebieska, uważana za najdelikatniejszą ze wszystkich, poradzi sobie z porcelaną i - co ważne - patelniami czy brytfankami. Często zdarza się, że to właśnie te naczynia są mocno szorowane, co prowadzi do zniszczenia ich powierzchni. Niestety, skraca to ich żywotność – podsumowuje o2.pl.

Źródło artykułu:o2pl
wiadomościgospodarkazmywanie naczyń
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (200)