Trwa ładowanie...
d3be5nx

Koronawirus uderza w eko-handel. Trend zero waste też zagrożony

Kiedy tylko rozpędu zaczął nabierać trend zabierania ze sobą do sklepów własnych opakowań na produkty, zaatakował koronawirus. Eksperci nie mają złudzeń. To może oznaczać koniec eko-handlu.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Pandemia sprawiła, że zużycie jednorazowych opakowań i foliowych rękawiczek w sklepach wystrzeliło w górę.
Pandemia sprawiła, że zużycie jednorazowych opakowań i foliowych rękawiczek w sklepach wystrzeliło w górę. (Pexels)
d3be5nx

Polacy zajęli się czymś zupełnie innym w ostatnich tygodniach i to co udało się osiągnąć przed pandemią w niemarnowaniu żywności i używania własnych opakowań, teraz idzie na straty.

Jeszcze do niedawna sieci handlowe ścigały się na nowoczesne rozwiązania zgodne z tym trendem, teraz potrzeba zainwestowania w bezpieczeństwo epidemiologiczne i konieczność stawienia czoła mniejszym obrotom, zatrzymało ten eko wyścig.

Trwają prace nad otwarciem granic. Przybliżony termin? "Czerwiec, lipiec"

W ocenie ekspertów przepytanych przez "Wiadomości handlowe", z zastanawiania się przez właścicieli sklepów nad tym, czy można zapakować produkty sprzedawane luzem do przyniesionego przez klienta pojemnika, wszyscy przełączyli się w tryb przetrwania.

d3be5nx

Szkoda, bo na drodze do mniejszego wykorzystania plastiku, byliśmy już na dobrej drodze. Niektóre sieci sprzedawały do opakowań klientów tylko żywność przetworzoną. Badziej postępowi pakowali również mięso do pojemników kupujących.

Motywatorem było też wprowadzenie opłat za tzw. foliówki. Nowe przepisy zmotywowały niektórych handlowców do eliminacji przynajmniej części foliowych odpadów.

Teraz pandemia sprawiła, że zużycie jednorazowych opakowań i foliowych rękawiczek w sklepach wystrzeliło w górę. Dzieje się tak, choć Główny Inspektorat Sanitarny podaje, że przepisy prawa żywnościowego nie wprowadzają zakazu sprzedawania żywności do opakowań wielokrotnego użytku przyniesionych przez klientów.

d3be5nx

Zaznacza jednak, że ostateczna decyzja w tej sprawie należy do przedsiębiorcy, który jest odpowiedzialny za sprzedawany produkt.

Teraz handlowcy coraz częściej odmawiają umieszczania surowego mięsa w opakowaniach klientów. Ma to zapobiec zatruciom pokarmowym, będącym efektem spożycia mięsa przyniesionego do domu w warunkach sprzyjających rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych.

Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.

Masz newsa, zdjęcie, filmik? Wyślij go nam na #dziejesie

d3be5nx

Podziel się opinią

Share
d3be5nx
d3be5nx