McDonald's, Pizza Hut, Burger King. Nie uwierzycie jak wyglądały początki fast-foodów nad Wisłą
Fast foody nad Wisłą
Takie czasy jednak pamięta wielu z nas. Pierwszego McDonalda w kilkanaście godzin odwiedziło ponad 45 tys. osób. Na otwarciu pierwszego lokalu KFC zabrakło kurczaków, tyle zamówień spływało tego dnia.
Zobaczcie, jakie były początki sieci McDonald's, Burger King, Pizza Hut, KFC i innych fast foodów nad Wisłą.
McDonald's dziś
W ponad stu pięćdziesięciu miejscowościach Polski działa 385 restauracji z logo McDonald's. Pracuje w nich ponad 19 tys. pracowników, którzy obsługują blisko pół miliona osób odwiedzających każdego dnia lokale tej sieci.
Współczesne restauracje, z infokioskami, kawiarniami, w żaden sposób nie przypominają tych pierwszych, które pojawiły się w Polsce ćwierć wieku temu. Od razu wywoływały ogólnopolską sensację.
Pierwszy lokal sieci na rogu warszawskich ulic Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej już nie istnieje. Został rozebrany w 2014 r. Zobaczcie, jak wyglądał.
McDonald's 25 lat temu
Było to megawydarzenie. Wstęgę przecinał Jacek Kuroń, ówczesny minister pracy i polityki społecznej. Terenu strzegła szczelna ochrona, gdyż przywilej zjedzenia pierwszych posiłków mieli tylko goście z zaproszeniami. W otwarciu uczestniczyli m.in. Agnieszka Osiecka czy trener Kazimierz Górski.
Big Mac po 25 tys. zł
W kilkanaście godzin obiekt odwiedziło ponad 45 tys. osób, a Polacy ustanowili rekord świata w liczbie transakcji w dniu otwarcia. 17 czerwca 1992 r. było ich aż 13 304. Tyle historii...
Pierwszy raz Burger Kinga nad Wisłą
Wtedy właściciel sieci, AmRest Holding, podjął decyzję o rozstaniu z Polską, na kilka lat Burger King zniknął znad Wisły. Sześć z 23 lokali zostało zamkniętych, a pozostałe 17 zamieniono na restauracje KFC.
Powrót Króla
Obecnie nad Wisłą działa 55 restauracji Burger King.
W kwietniu ubiegłego roku ruszył flagowy lokal sieci przy Placu Konstytucji w Warszawie. Był to symboliczny powrót w pobliże pierwszej restauracji Burger King w naszym kraju, otwartej w 1992 r. na Placu Zbawiciela w Warszawie.
KFC
W Polsce KFC pojawiło się w 1993 r. Obecnie nad Wisłą słynne kurczaki serwowane są w 225 lokalach. Start pierwszego lokalu był emocjonujący, a zainteresowanie tak duże, że brakowało drobiu.
Pierwsze kurczaki w Szczecinie
Awarie elektryczne, przeciekające dachy, usterki sprzętu... nie brakowało emocji, jednak finalnie pierwsze zamówienia 12 lat temu zostały zrealizowane.
W 1995 r. była to nowość, każdy chciał spróbować kurczaków w sekretnej panierce Colonela Sandersa. Zainteresowanie było tak duże, że obsługa kuchni nie nadążała z zamówieniami, a największym problemem, było utrzymanie w restauracji wystarczającej ilości kurczaka.
Pizza Hut
Logo Pizza Hut w Polsce pojawiło się po raz pierwszy w 1992 r. W warszawskim Hotelu Marriott. lokal uruchomił Yum! Brands. Później właścicielem marki został AmRest, który do dziś rozwija sieć słynnych pizzerii.
Czerwony kapelusz na wrocławskim rynku
9 listopada 1993 r. ruszyła Restauracja Rynek Pizza Hut, która od razu okazała się wielkim sukcesem. Z tego powodu już rok później w Szczecinie ruszył drugi lokal tej marki.
Obecnie w Polsce działa już 60 restauracji Pizza Hut z obsługą kelnerską oraz z usługą dostawy do domu. Ponadto pod logo ze słynnym kapeluszem działa też siedem restauracji Pizza Hut Express.
TelePizza
Obecnie sieć ta jest liderem w dostawie pizzy na telefon. Dowozi zamówienia do domów w niespełna 70 miastach w całej Polsce. Sieć krajowa liczy już prawie 120 restauracji
Telepizza nad Wisłą
Zaledwie kilka lat później, w 1999 r. pizza wypiekana była już w 39 lokalach, a kolejny rok przyniósł podwojenie tej liczby.
Obecnie sieć krajowa liczy 120 restauracji i sukcesywnie się rozwija, dzięki wprowadzonemu w 2001 r. systemowi franczyzowemu.
Mr Hamburger
Znacie to logo? Choć sieć obecna jest głównie na południu Polski, to jest pionierem na rynku fast food, który pierwsze hamburgery serwował jeszcze przed wejściem do Polski dużych zagranicznych koncernów.
Co więcej, jest to jedna z niewielu polskich sieci typu fast food.
Obecnie pod logo Mr Hambruger działa 16 lokali w województwach śląskim, dolnośląskim, małopolskim i łódzkim. Pięć z nich to bary własne, 11 jest prowadzonych przez franczyzobiorców.
Na przestrzeni lat wielokrotnie zmieniały się i lokale, i oferta produktowa. Jednak hamburgery, frytki to wciąż podstawa.
Pan Hamburger ze Śląska
Od lipca 2012 r. siecią Mr Hamburger zarządza nowo powołana spółka Mr Hamburger Sp. z o.o., której działania koncentrują się na intensywnym rozwoju sieci punktów gastronomicznych. Tych jest już szesnaście.
Obok tradycyjnych potraw fast food typu: hamburgery i frytki, w ofercie są już teraz dania drobiowe, sałatki, desery.