McDonald's testuje "przełomowego" burgera. I to całkiem blisko Polski
Nawet McDonald's próbuje się dostosować do coraz większej liczby osób, rezygnujących z mięsa w diecie. Jeśli eksperyment w Finlandii się powiedzie, wkrótce wegańskie burgery mogą stać się normą w słynnej amerykańskiej sieci.
09.10.2017 10:38
Wegańskie burgery nie są już niczym wyjątkowym. Wiele slow foodowych lokali ma je w swojej ofercie, nie mówiąc już o licznie powstających stricte "bezmięsnych" restauracjach. W fast foodach wciąż to jednak rzadkość, a próba wprowadzenia ich do McDonald's to już prawdziwa sensacja.
Amerykańska sieciówka, która w swojej ofercie miała do tej pory tylko mięsne kanapki (a do tego jeszcze panierowanego kurczaka)
, teraz szykuje coś dla klientów nie jedzących mięsa. Na razie akcja nie jest zakrojona zbyt szeroko, bo "McVegana" będzie można kupić tylko w jednym lokalu w fińskim Tampere.
Do regularnej sprzedaży burger trafi 21 listopada, ale od 4 października już jest testowany. Zamiast mięsa jest w nim kotlet sojowy. Poza tym w składzie znajduje się sałata lodowa, pomidor, ogórek konserwowy, cebula i keczup. Wegańska jest naturalnie także bułka.
Na razie nie ma oficjalnych informacji, żeby podobna oferta znalazła się w menu innych restauracji należących do sieci. Nie ma jednak wątpliwości, że jeśli propozycja okaże się sukcesem, sieć na pewno będzie chciała serwować wegańskie produkty także poza Finlandią. Pierwsze komentarze klientów - przytaczane przez lokalne media - są pochlebne.