MinRol: Po 1 września te same normy dla producentów tradycyjnych wędlin
Warszawa, 23.05.2014 (ISBnews) - Tradycyjne metody wędzenia będą dozwolone po 1 września br. dla producentów wytwarzających zarejestrowane produkty tradycyjne na polski...
23.05.2014 08:32
Warszawa, 23.05.2014 (ISBnews) - Tradycyjne metody wędzenia będą dozwolone po 1 września br. dla producentów wytwarzających zarejestrowane produkty tradycyjne na polski rynek, poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MinRol).
"Producenci, którzy stosują tradycyjne metody wędzenia i przeznaczają swoje wyroby na polski rynek będą mogli po 1 września br. stosować dotychczasowe normy zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). Minister Sawicki uzyskał w tej sprawie zapewnienie unijnego komisarza ds. zdrowia Tonio Borga" - czytamy w komunikacie.
Dotyczy to produktów, przy produkcji których stosowane są metody wędzenia przy użyciu drewna, określone we wniosku o wpis produktu na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez ministra właściwego ds. rynków rolnych, podkreśla resort.
Równolegle w ministerstwie prowadzone są prace nad przygotowaniem założeń projektu ustawy o charakterze horyzontalnym, w której powinny zostać uregulowane kwestie dotyczące wprowadzania do obrotu produktów wytwarzanych przez producentów rolnych w gospodarstwach produkujących na niewielką skalę. Prace skupiają się obecnie na analizie możliwych rozwiązań prawnych, pozwalających na traktowanie takiej działalności jako uzupełniającej działalności rolniczej, podano również.
(ISBnews)