Trwa ładowanie...
d3srbj7

MON: prezydencja od kuchni - polskie smaki w Brukseli (komunikat)

...

d3srbj7
d3srbj7

04.07. Warszawa - MON informuje:

Wojskowi kucharze będą promować polskie smaki na międzynarodowych salonach. Przygotują przyjęcie z okazji rozpoczęcia przez Polskę prezydencji w Radzie Unii Europejskiej.

Na przyjęcie wydane przez polskiego przedstawiciela wojskowego przy NATO zaproszeni zostali wojskowi dyplomaci akredytowani przy NATO i Unii Europejskiej. - Tym razem nie będziemy gotować żołnierskiej grochówki - wyjaśnia płk Leszek Staniszewski z Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych. - Będzie za to bogactwo innych tradycyjnie polskich smaków.

Wojskowi kucharze na przystawkę podadzą trzy rodzaje ryb: wędzonego łososia bałtyckiego z sosem chrzanowym, grillowanego sandacza z sosem koperkowym i gotowanego pstrąga z sosem porowym. Jako danie główne na brukselskich salonach pojawi się pierś z kaczki na modrej kapuście z gruszką i żurawiną. Deser będzie nieco mniej tradycyjny. - Przygotujemy deser z passiflory w czekoladzie - dodaje płk Staniszewski. - To jedno z naszych popisowych dań. Staramy się prezentować bogactwo polskich smaków. Jednocześnie chcemy pokazać, że twórcze połączenie tradycji i kulinarnych nowinek może przynieść niezwykle ciekawe rozwiązania.

d3srbj7

Oprócz obiadu dla zaproszonych gości będzie przygotowanych jeszcze wiele innych atrakcji kulinarnych. Będą rybne przekąski na zimno. Będą kopytka z pulpecikami, bigos, żurek oraz pierogi z mięsem i kapustą. Na amatorów polskich wędlin, kabanosów, domowego smalcu, ogórków kiszonych i grzybów będzie oczekiwał stół wiejski. Nie zabraknie typowo polskich słodkości: sernika, makowca czy piernika.

Wojskowi kucharze do Brukseli jadą nieprzypadkowo. Wspólnie z kolegami z Czech, Słowacji i Węgier przygotowywali już przyjęcie z okazji rocznicy akcesji do NATO. W ubiegłym roku, pod wodzą płk Staniszewskiego, zdobyli dwa wyróżnienia podczas Kulinarnego Pucharu Świata odbywającego się Luksemburgu. Wcześniej przywieźli dwa brązowe medale z Olimpiady Kucharskiej w Erfurcie.

- Puchar Świata, czy Olimpiada Kucharska to imprezy, na które przyjeżdżają najlepsi kucharze na świecie, to środowisko mistrzów w swoim fachu, prawdziwych artystów. Stanąć z nimi w szranki i jeszcze wrócić z tej rywalizacji z tarczą, to dla nas wielki honor - przyznaje płk Staniszewski. - Przy okazji można się naprawdę wiele nauczyć.

Czternastoosobowa drużyna składa się z najlepszych kucharzy w polskim wojsku. Na co dzień służą lub pracują w jednostkach Wojsk Lądowych, Sił Powietrznych, Marynarki Wojennej i Inspektoratu Wsparcia. Gotują tradycyjną żołnierską grochówkę lub schabowego z kapustą. Jednak, jak wielokrotnie już to udowodnili, potrafią również przyrządzić wykwintne dania, które wzbudzają uznanie najbardziej wybrednych smakoszy.

d3srbj7

Informacji na temat wyjazdu wojskowych kucharzy do Brukseli udziela rzecznik prasowy Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych ppłk Andrzej Lis (tel. 52 378 63 55, 603 772 504).

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść.(PAP)

kom/ aja/

d3srbj7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3srbj7