Nagła zmiana ceny pomidorów. Tyle teraz kosztują
Na rynku hurtowym w Broniszach ceny krajowych pomidorów spadają, a importowanych z Hiszpanii drożeją. Zmiany te wynikają z kończącego się sezonu w Hiszpanii i rosnącej podaży lokalnych produktów.
Spadek cen krajowych pomidorów jest efektem zwiększonej podaży. Jak informuje portal warzywa.pl, na podwarszawskim rynku hurtowym Bronisze dostępne są zarówno pomidory malinowe, jak i czerwone. W przeciwieństwie do nich, importowane pomidory z Hiszpanii drożeją z powodu kończącego się sezonu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Herosi 2025. Gala pełna wzruszeń, emocji i inspiracji
Ceny importowanych pomidorów rosną
Obecnie większość sprowadzanych pomidorów pochodzi z Hiszpanii, gdzie sezon się kończy. To oznacza mniejszą dostępność, wyższe ceny i gorszą jakość towaru. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku papryki – jej ceny utrzymają się na wysokim poziomie, dopóki na rynek nie trafią dostawy z Holandii.
W przeciwieństwie do sprowadzanego towaru, krajowe pomidory malinowe i czerwone pojawiają się na rynku w coraz większych ilościach, co wpływa na ich ceny.
Jak podaje portal, w ciągu tygodnia cena pomidorów malinowych spadła o 10-15 zł na kartonie. Obecnie za 6-kilogramowy karton drobnego sortu płaci się 85-90 zł, a za większe pomidory 110-115 zł. W przeliczeniu ich wartość wynosi od 14,16-15 zł/kg oraz od 18,33 do 19,16 zł/kg.
Pomidory czerwone utrzymują się na podobnym poziomie cenowym, nie przekraczając 120 zł za karton. Obecnie ceny pomidorów malinowych i czerwonych są podobne, ale eksperci zauważają, że z roku na rok podaż pomidorów czerwonych maleje.
Złe wieści przed Wielkanocą
W przeciwieństwie do taniejących pomidorów, ceny pietruszki w Polsce rosną, co może oznaczać wyższe wydatki na wielkanocne zakupy. Jak pisaliśmy w WP Finanse, w niektórych sklepach, jak na warszawskim Ursynowie, osiągają nawet 13 zł/kg. W podwarszawskich Broniszach za kilogram tego warzywa trzeba zapłacić od 4 do 6 zł/kg (w hurcie).
Na razie do rekordowym poziomów jeszcze nam daleko - w 2019 r. ceny pietruszki sięgały nawet 18-22 zł/kg. Wzrost cen wynika z braku importu pietruszki do Polski, co czyni krajową produkcję jedynym źródłem tego warzywa.