Najdroższe restauracje świata. Na wizytę w nich nie wystarczy pensja przeciętnego Polaka
Uczta nie na każdą kieszeń
Warto zaznaczyć jednak, że praktycznie w każdym z tych przypadków, kolacja nie oznacza zupy, głównego dania i deseru. Są to zazwyczaj prawdziwe uczty, na które składa się od kilku do nawet kilkunastu dań do wyboru.
Choć to rzuca nieco inne światło na ceny w menu tych lokali, to nie zmienia faktu, że wizytę w takich restauracjach często nie wystarczyłaby miesięczna pensja przeciętnego Polaka.
Zobaczcie najdroższe restauracje świata.
Saison w San Francisco
Trzy tysiące złotych, tyle trzeba zapłacić za kolację dla dwojga w jednej z najdroższych restauracji w San Franciso. Saison ze swoim dziesięciodaniowym menu otwiera zestawienie najbardziej luksusowych lokali na świecie, opracowane przez amerykański serwis BusinessInsider.
Trudno dokładnie opisać, co można znaleźć w menu tego miejsca, gdyż zmienia się ono co wieczór, w zależności od pory roku i dostępnych w danym momencie składników. Wszystkie warzywa pochodzą z własnych ogrodów.
Restaurant Le Meurice Alain Ducasse w Paryżu
Pierwszy paryski lokal, który znalazł się w tym niezwykle ekskluzywnym zestawieniu to Restaurant Le Meurice z grupy mistrza Alaina Ducasse'a, uznanego przez magazyn Forbes za jednego z najbardziej wpływowych ludzi świata, nie tylko tego kulinarnego.
W restauracji serwowane są dania kuchni francuskiej, a wszystko we wnętrzach przepychem przypominających salony Wersalu.
Menu dla dwóch osób za 828 dol. to pięć posiłków, wśród których oczywiście nie zabrakło serów, kawioru, czy fois gras.
Alain Ducasse w Plaza Athenee w Paryżu
Kolejny lokal w Paryżu i kolejny raz pojawia się nazwisko Alaina Ducasse'a. Jego restauracja w hotelu Plaza Athenee słynie jako jedno z najbardziej eleganckich miejsc w stolicy Francji. Serwowane tu posiłki komponowane są z prostych, ale właściwie dobranych składników.
Za 848 dol. dwie osoby mogą cieszyć się menu, na które składa się pięć dań.
L'Arpège w Paryżu
Restauracja należąca do Alaina Passarda może poszczycić się aż trzema gwiazdkami Michelina. Słynie z warzyw, które na talerze gości trafią z własnych, organicznych upraw prowadzonych na kilku farmach o powierzchni dwóch hektarów.
Za 848 dol., jak wylicza BusinessInsider.com, w L'Arpege serwowane jest menu dla dwóch osób, składające się z aż 12 posiłków.
Guy Savoy, Paris, France
Równie bogate, co kosztowne menu serwuje Guy Savoy w swojej autorskiej restauracji w Paryżu. Za 860 dol. dwie osoby mogą raczyć się 11 posiłkami, w tym zupą z karczochów z czarnymi truflami czy grillowanymi gołębiami.
Oprócz Paryża Guy Savoy prowadzi także siostrzaną restaurację w Las Vegas.
Joël Robuchon w Las Vegas
Joel Robuchon nie bez powodu został okrzyknięty "Chef of the Century", czyli szefem kuchni stulecia. Jest prawdziwą sławą kulinarnego świata, o czym można przekonać się w jego restauracji w Las Vegas. Za 890 dol. dwie osoby mogą zjeść tam ucztę składającą się z aż 17 dań.
Francuski szef kuchni serwuje w Ameryce dania, które - jak pisze Businessinsider - rozsadzają kubki smakowe.
Kitcho Arashiyama Honten w Kioto
Prowadzona przez szefa kuchni Kuni Tokuaka restauracja w Kioto serwuje każde danie niczym dzieło sztuki.
Za 978 dol., czyli prawie 3,8 tys. zł, można w niezwykłej scenerii cieszyć się azjatycką kuchnią w uczcie składającej się z 12 posiłków. Dania przygotowywane tylko z lokalnych i sezonowych składników, podawane są na bezcennej, zabytkowej zastawie.
Masa w Nowym Jorku
Pierwszą restauracją w zestawieniu, w której przyjemność ucztowania we dwoje kosztuje ponad tysiąc dolarów jest Masa w Nowym Jorku. Jednak nie zjesz tam dań typowych dla amerykańskiej kuchni, ale... sushi.
Restaurację prowadzi Masa Takayama, osławiony mistrz japońskiej kuchni, który - jak zapewnia amerykański serwis BusinessInsider - serwuje najwyższej jakości kuchnię azjatycką.
Za tę dość wygórowaną cenę klienci otrzymają wybór ponad dwudziestu dań, które przygotowywane są na ich oczach przez samego mistrza.
Ultraviolet w Szanghaju
Wizyta w tej restauracji to niezwykłe doświadczenie na granicy sztuki kulinarnej, wizualnej i muzycznej. Ultraviolet w Szanghaju prowadzony jest przez francuskiego mistrza kuchni, Paula Paireta.
Od czwartku do soboty za ponad 1,7 tys. dol. można cieszyć się w niej menu z aż dwudziestu dań, serwowanych w niezwykłej formie, w towarzystwie efektów wizualnych i muzycznych.
Sublimotion na Ibizie
12,5 tys. zł, tyle trzeba zapłacić za wizytę w najdroższej restauracji świata. To Sulimotion na Ibizie, działająca w Hard Rock Hotel. Prowadzi ją szef Paco Roncero.
W tej oszałamiającej cenie 3,2 tys. dol. restauracja serwuje prawdziwą ucztę kulinarną, przygotowywaną przez 25 kucharzy, na którą składaj się 13 dań. Na konsumpcję przewidziane są 3 godz.
Całość, zarówno sale dla gości, jak i zaplecze kuchenne przypomina bardziej laboratorium niż restaurację. Do tworzenia dań używane są eksperymentalne techniki kulinarne, a posiłkom towarzyszą efekty specjalne.