Kardynalny błąd przy dawaniu napiwku. To "policzek dla kelnera"

W Polsce napiwki w restauracjach nie są obowiązkowe, to jednak wielu klientów decyduje się je zostawić w podziękowaniu za obsługę. Nie obywa się jednak bez dylematów - ile powinny wynosić i czy dawać je tylko w gotówce? Oto garść zasad, które warto wziąć pod uwagę, zanim zostawimy napiwek.

Tego trzeba unikać zostawiając napiwek
Tego trzeba unikać zostawiając napiwek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac. KRWL

26.07.2024 | aktual.: 26.07.2024 11:13

Pomimo że w polskich restauracjach i kawiarniach napiwki nie są wymagane, to jednak są one często przekazywane razem z rannym rachunkiem. Jest to element savoir-vivre'u i sposób na pokazanie uznania za dobrą obsługę i zaangażowanie pracowników. Niemniej jednak, wiele osób nie jest pewnych, jaką dokładnie kwotę powinni przekazać jako napiwek i w jaki sposób najlepiej to zrobić — tłumaczy kobieta.wp.pl.

Jaką kwotę zostawić?

Zwykle napiwek stanowi około 10-15% wartości rachunku. W przypadku wyjątkowo dobrej obsługi niektórzy klienci decydują się na wyższe kwoty. Rzadko kiedy w Polsce napiwek jest z góry doliczony do rachunku, zazwyczaj to klient samodzielnie decyduje o jego wysokości. Taka praktyka jest częstsza w przypadku obsługi większych grup.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W innych państwach, takich jak Włochy, Francja czy Portugalia, zasady mogą się różnić, natomiast w Stanach Zjednoczonych standardem jest zostawienie napiwku w wysokości około 20% rachunku.

Największy błąd jaki można zrobić

Ważne jest, aby unikać zostawiania drobnych monet jako napiwku, ponieważ może to być odebrane jako brak szacunku. Blog krytykakulinarna.com podkreśla, że nie powinniśmy zostawiać drobnych monet o wartości 48 gr, co może być odebrane przez kelnera jako policzek. Lepiej jest nie zostawiać napiwku w ogóle, niż tak niską kwotę — czytamy na kobieta.wp.pl.

Najlepszy sposób na danie napiwku

Nierzadko napiwek to reszta po zapłaceniu rachunku – na przykład płacąc 80 zł zamiast dokładnie 72 zł, wskazujemy kelnerowi, że reszta stanowi napiwek. Najlepiej jest dawać napiwki w gotówce, aby upewnić się, że trafią bezpośrednio do osoby nas obsługującej. Jeśli opłacamy usługę kartą, możemy zasugerować doliczenie napiwku, ale restauracja zajmuje się rozdzieleniem tej kwoty pomiędzy pracowników i uregulowaniem podatków, co może oznaczać mniejszą kwotę dla kelnera. Dlatego warto posiadać przy sobie gotówkę, nawet jeżeli planujemy płacić kartą.

Źródło artykułu:WP Kobieta
wiadomościgospodarkapraca
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (189)