Nawet 35 zł za sztukę. Ceny jagodzianek biją rekordy
W tym roku ceny jagodzianek osiągają rekordowe poziomy. Według danych platformy Glovo, średnia cena tego wypieku w tym sezonie wynosi 19,45 zł, a w niektórych miejscach sięga nawet 35 zł za sztukę.
W ofercie warszawskich cukierni można znaleźć jagodzianki kosztujące ponad 35 zł za sztukę, jednak większość klientów decyduje się na tańsze opcje, czytamy w serwisie silesion.pl.
Z danych Glovo wynika, że najpopularniejsze są wypieki w przedziale od 10 do 25 zł, a wiele osób wybiera także jagodzianki z piekarni sieciowych czy dyskontów, gdzie najtańsza drożdżówka kosztuje poniżej 4 zł.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaja cała dobę. Nietypowa maszyna na wrocławskim osiedlu
Popularność jagodzianek nie maleje
Rekordowe zamówienie na jagodzianki odnotowano jednak we Wrocławiu. Klient jednej z lokalnych kawiarni zamówił ponad 40 porcji tego deseru, płacąc za nie łącznie ponad 1300 zł. To zatem 33 zł za sztukę. Według danych Glovo to najwyższy rachunek za jagodzianki w tym sezonie.
Choć jagodzianka stała się symbolem rosnących cen, to prawdziwym rekordzistą jest poziomianka, czyli drożdżówka z poziomkami. Jej cena sięga nawet 60 zł za sztukę, a wynika to także z faktu, że te owoce są znacznie mniej dostępne niż jagody czy borówki.
Cukiernie coraz częściej eksperymentują z tradycyjną recepturą jagodzianki, wprowadzając do oferty nowe warianty. W aplikacji Glovo można znaleźć na przykład jagodziankę z pistacjami albo wersję keto z mniejszą ilością cukru i węglowodanów. Niektóre cukiernie dodają do jagodzianek również japońską herbatę matcha.
Z danych Glovo wynika, że wzrost cen nie zniechęca miłośników jagodzianek, którzy chętnie testują zarówno tradycyjne, jak i innowacyjne propozycje cukierni.
Skąd takie ceny jagodzianek?
Rosnące ceny jagodzianek są efektem kilku czynników. Jak podaje serwis silesion.pl, wpływa na nie m.in. inflacja oraz wzrost kosztów produkcji – drożeją podstawowe składniki, takie jak mąka, masło, cukier czy energia.
Dodatkowo jagody są owocem sezonowym, a krótki okres ich zbioru powoduje, że w szczycie sezonu zapotrzebowanie często przewyższa dostępność, co podnosi ceny. Na wzrost cen wpływa także rosnąca popularność produktów rzemieślniczych – wielu klientów jest skłonnych zapłacić więcej za wypiek przygotowany ręcznie, z naturalnych składników.
Kupiliśmy kultowe jagodzianki z Olsztynka
W gronie najsłynniejszych jagodzianek w Polsce niezmiennie znajdują się te z Olsztynka (woj. warmińsko-mazurskie). Cukiernia "Jagodzianka", mieszcząca się przy ul. Mrongowiusza 4, wypieka swoje drożdżówki już od ponad 40 lat. Uznawane są za jedne z najlepszych w kraju, a w sezonie letnim ustawiają się po nie długie kolejki.
Redakcja WP Finanse odwiedziła cukiernię w poniedziałek (14 lipca). Ku naszemu zaskoczeniu, w lokalu było pusto.
Jednak ekspedientka wyjaśniła, że najwięcej klientów przychodzi w weekendy (od piątku do niedzieli), kiedy w okolicy pojawia się wielu turystów. Sprzedawczyni zapewniła też, że zakład ma się dobrze i nie jest zagrożony zamknięciem.
Jagodzianki z Olsztynka nadal są uważane za jedne z najlepszych w kraju. W tym roku za jedną jagodziankę trzeba zapłacić 10 zł. To o 2 zł więcej niż w 2024 r. – wtedy kosztowały 8 zł.