Nie wiadomo, jak stosować nowy VAT
Planowane przez rząd zmiany podatkowe mogą przynieść lawinę
sporów między przedsiębiorcami a urzędami skarbowymi. Według "Dziennika
Gazety Prawnej" sprawa dotyczy przede wszystkim producentów i dystrybutorów
żywności.
21.10.2010 | aktual.: 25.10.2010 13:46
Branża spożywczej może mieć kłopoty ze stosowaniem prawidłowych stawek VAT. Cytowani przez "DzGP" eksperci firmy doradczej Deloitte wskazują np., że w stosunku do wyrobów piekarskich zastosowanie mogą znaleźć trzy stawki VAT - pięcio-, ośmio- oraz 23-procentowa. Najniższa dotyczyć będzie zapewne pieczywa świeżego, ale tylko w przypadku, gdy data minimalnej trwałości albo termin przydatności do spożycia tych produktów oznaczony zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekraczają 14 dni. Podobne zastrzeżenia ustawodawca planuje wprowadzić w stosunku do wyrobów ciastkarskich i ciastek świeżych, przy czym tu obowiązywać ma VAT 8-procentowy.
Pozostałe pieczywo świeże oraz wyroby ciastkarskie i ciastka (świeże) o dacie minimalnej trwałości lub terminie przydatności przekraczającym 14 dni będą od 1 stycznia 2011 r. opodatkowane stawką VAT równą 23 proc. Biorąc pod uwagę te zmiany oraz fakt, że obecnie wszystkie wyroby piekarskie i ciastkarskie (objęte kategorią PKWiU 15.81.1) podlegają stawce VAT 7-proc., producenci i dystrybutorzy tych wyrobów powinni zweryfikować stawki VAT stosowane przez nich od 1 stycznia 2011 r.
Specjaliści z Deloitte oceniają także, że wiele zmian czeka producentów napojów, głównie za sprawą wprowadzenia w nowej ordynacji podatkowej odniesienia do Polskiej Klasyfikacji Towarów i Usług (PKWiU) z 2008 r.(dotychczas stosowano tę z 1997 r.). Aby prawidłowo określić stawkę VAT na napoje, ich producenci będą zobligowani do dokonania samodzielnej oceny charakteru napoju (np. jego składu, aby zweryfikować, czy może on zostać uznany za napój owocowy, bądź napój warzywny, który będzie podlegał 5-procentowym obciążeniom podatkowym). - Zważywszy na kształt PKWiU z 2008 r., wydaje się, że taka ocena będzie musiała zostać dokonana w oderwaniu od klasyfikacji statystycznych, co może rodzić ryzyko wątpliwości oraz potencjalnych sporów z organami podatkowymi - ocenia Norbert Wasilewski, menedżer w zespole VAT firmy Deloitte.
"DzGP" podkreśla także, że lista towarów, które będą opodatkowane stawką 5-procentową VAT została ustalona dość arbitralnie. Według Tomasza Sieka, menedżera w zespole VAT firmy Deloitte, znajdują się na niej produkty spożywcze nieprzetworzone (np. warzywa, owoce) i przetworzone (np. pieczywo, makarony, gotowe posiłki i dania). - W konsekwencji podział towarów na opodatkowane stawką 5-, 8- i 23-proc. nie jest tak klarowny jak obecnie - mówi Tomasz Siek.
Jego zdaniem na przykład zgodnie z aktualnymi przepisami wszystkie owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane (PKWiU 15.3 według klasyfikacji z 1997 r.) opodatkowane są stawką 7-procentową Zgodnie z projektami zmian część tego rodzaju produktów (np. ziemniaki i warzywa zamrożone) będzie obciążona stawką 5-procentową, zaś pozostałe warzywa i owoce przetworzone będą podlegały stawce 8-procentowej. Oznacza to, że producenci oraz dystrybutorzy produktów żywnościowych powinni zwrócić szczególną uwagę na to, jaką stawką będą opodatkowane ich towary od 1 stycznia 2011 r.
Autor: MJ