Nieścisłości w opisie produktu z Lidla. "Różnice standardów technicznych lodówek"
W Polsce wystarczy piec 12 minut w piekarniku, a w Hiszpanii i w Danii już 17 minut. W Polsce należy przechowywać do +7 stopni, a w innych krajach do +5 lub +6. Na takie nieścisłości na opakowaniu jednego produktu z Lidla wskazał czytelnik WP. Poprosiliśmy sieć dyskontów o wyjaśnienia.
21.09.2018 | aktual.: 24.09.2018 10:34
"W piątek (14.09) napisałem do Lidla o nieścisłościach w opisach tego samego produktu w różnych językach - np. w Polsce wystarczy piec 12 minut w piekarniku, a w Hiszpanii i w Danii już 17 minut" - napisał do nas czytelnik za pośrednictwem dziejesie.wp.pl.
"Informacje o przechowywaniu produktu też się różnią - w Polsce do +7 stopni, a w innych krajach do +5 lub +6. Również występują różnice w sposobie wykorzystania piekarnika" - napisał pan Piotr. "Lidl chyba zlekceważył moją informację" - stwierdził.
Na dowód przesłał zdjęcie pudełka z plackiem typu quiche lorraine. Faktycznie, na opakowaniu rzucają się różne - w zależności od wersji językowej - opisy dotyczące sposobu przechowywania i przygotowania produktu.
Sprawa dość zaskakująca i trudna do wytłumaczenia. Dla Lidla najwyraźniej również, ponieważ na wyjaśnienia sieci musieliśmy czekać kilka dni.
Jak się okazuje, różne temperatury przechowywania produktu wynikają z "innych standardów technicznych lodówek w sklepach".
"W Polsce standardowa temperatura przechowywania artykułów chłodniczych to 0 – 7 stopni Celsjusza i taką informację umieściliśmy na opakowaniu, po uprzedniej zgodzie dostawcy" - wyjaśnia.
Czyli błędu w tym przypadku nie ma, są tylko różne standardy techniczne lodówek. W drugim przypadku błąd jednak jest.
"Odnosząc się z kolei do czasu przygotowania dania, błąd leży po naszej stronie. Etykiety zostaną skorygowane" - wyjaśnia Lidl.
To nie pierwsza w ostatnim czasie sprawa źle opisanego produktu w Lidlu. Na froncie opakowania salami z Lidla napisano "bez glutaminianu sodu", ale na odwrocie, w składzie, już znajdziemy glutaminian sodu.
"Informujemy, że artykuł "Salami dojrzewające paprykowe" nie zawiera glutaminianu sodu. Tym samym oznaczenie na opakowaniu jest poprawne. Natomiast błąd pojawił się na etykiecie ze składem produktu" - wyjaśnił Lidl.
Sieć zapowiedziała, że partie produktu z niepoprawną etykietą zostaną niezwłocznie wycofane ze sklepów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl