Trwa ładowanie...

Nieścisłości w opisie produktu z Lidla. "Różnice standardów technicznych lodówek"

W Polsce wystarczy piec 12 minut w piekarniku, a w Hiszpanii i w Danii już 17 minut. W Polsce należy przechowywać do +7 stopni, a w innych krajach do +5 lub +6. Na takie nieścisłości na opakowaniu jednego produktu z Lidla wskazał czytelnik WP. Poprosiliśmy sieć dyskontów o wyjaśnienia.

Nieścisłości w opisie produktu z Lidla. "Różnice standardów technicznych lodówek"Źródło: zdjęcie Użytkownika dziejesie.wp.pl
dmlu5ol
dmlu5ol

"W piątek (14.09) napisałem do Lidla o nieścisłościach w opisach tego samego produktu w różnych językach - np. w Polsce wystarczy piec 12 minut w piekarniku, a w Hiszpanii i w Danii już 17 minut" - napisał do nas czytelnik za pośrednictwem dziejesie.wp.pl.

"Informacje o przechowywaniu produktu też się różnią - w Polsce do +7 stopni, a w innych krajach do +5 lub +6. Również występują różnice w sposobie wykorzystania piekarnika" - napisał pan Piotr. "Lidl chyba zlekceważył moją informację" - stwierdził.

Wideo: kawa za 7 zł z Lidla vs. kawa za 25 zł od baristy. Która smaczniejsza?

Na dowód przesłał zdjęcie pudełka z plackiem typu quiche lorraine. Faktycznie, na opakowaniu rzucają się różne - w zależności od wersji językowej - opisy dotyczące sposobu przechowywania i przygotowania produktu.

dmlu5ol

Sprawa dość zaskakująca i trudna do wytłumaczenia. Dla Lidla najwyraźniej również, ponieważ na wyjaśnienia sieci musieliśmy czekać kilka dni.

Jak się okazuje, różne temperatury przechowywania produktu wynikają z "innych standardów technicznych lodówek w sklepach".

zdjęcie Użytkownika dziejesie.wp.pl
Źródło: zdjęcie Użytkownika dziejesie.wp.pl

"W Polsce standardowa temperatura przechowywania artykułów chłodniczych to 0 – 7 stopni Celsjusza i taką informację umieściliśmy na opakowaniu, po uprzedniej zgodzie dostawcy" - wyjaśnia.

dmlu5ol

Czyli błędu w tym przypadku nie ma, są tylko różne standardy techniczne lodówek. W drugim przypadku błąd jednak jest.

"Odnosząc się z kolei do czasu przygotowania dania, błąd leży po naszej stronie. Etykiety zostaną skorygowane" - wyjaśnia Lidl.

To nie pierwsza w ostatnim czasie sprawa źle opisanego produktu w Lidlu. Na froncie opakowania salami z Lidla napisano "bez glutaminianu sodu", ale na odwrocie, w składzie, już znajdziemy glutaminian sodu.

dmlu5ol

"Informujemy, że artykuł "Salami dojrzewające paprykowe" nie zawiera glutaminianu sodu. Tym samym oznaczenie na opakowaniu jest poprawne. Natomiast błąd pojawił się na etykiecie ze składem produktu" - wyjaśnił Lidl.

Sieć zapowiedziała, że partie produktu z niepoprawną etykietą zostaną niezwłocznie wycofane ze sklepów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dmlu5ol
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dmlu5ol