Odtworzyli kiełbasę z lat 70-tych. Przegrała z dzisiejszą

Wyroby produkowane według starych receptur przegrały konkurencję z nowymi - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Tomasz Łączyński, prezes Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka i opowiada o eksperymencie, który przeprowadzono w zakładzie.

Tradycyjna kiełbasa nie wszystkim smakuje.
Źródło zdjęć: © Flickr
oprac.  WZ

Eksperyment przeprowadzono w ramach Klastra Mięsnego. Przedsiębiorcy chcieli sprawdzić, na ile produkty według tradycyjnych receptur zasmakują dzisiejszym konsumentom.

"Chcieliśmy zrobić produkty branżowe z lat 60-70: kiełbasę krakowską, polędwicę itp. Kilkanaście zakładów otrzymało te same receptury. Co się okazało? Każdy przywiózł inne produkty! Dopiero za trzecim razem udało się doprowadzić do tego, że były one porównywalne i trzymały ten sam standard. Następnie kiełbasy zostały podane do oceny studentom SGGW, którzy mieli je porównać z produktami obecnie funkcjonującymi na rynku. Okazało się, że produkty tradycyjne przegrały. Widocznie młodzież jest bardziej przyzwyczajona do współczesnych smaków" - mówi Portalowi Spożywczemu Tomasz Łączyński.

Jak mówi szef Pekpolu, starsi autorzy eksperymentu byli tym zdegustowani. Badanie pokazało jednak, że smaki się zmieniają. I nie zawsze "tradycyjne" oznacza "lepsze".

Zadłużenie państwa po pandemii. "Szansą projekty za unijne pieniądze"

"Jeżeli spojrzymy na to, jak wyglądał rynek spożywczy w latach 60, 70, a jak wygląda dzisiaj to zobaczymy np., że podstawą były ziemniaki. Dziś producenci ziemniaków narzekają, że spożycie jest mniejsze, ale nastąpiła unifikacja. Dzisiaj ludzie jedzą pizzę, sushi, szereg innych potraw i produktów, których wcześniej nie jedli. Rynek się zmienia" - powiedział Łączyński.

O zmianach na rynku Łączyński mówił również w kontekście obecnych trendów na rynku mięsnym i wędliniarskim. Chodzi zwłaszcza o produkty bezglutenowe, "bio" czy ekologiczne.

"Pojawia się ich dość dużo, ale musimy obserwować branżę, czy mamy gdzie i komu je sprzedać. Sieci zaczynają tworzyć specjalne półki czy całe działy, a potem okazuje się, że to się nie sprzedaje zgodnie z oczekiwaniami. Myślę, że trzeba dojść do takiego poziomu, żeby różnice cenowe i jakościowe między tymi produktami nie były zbyt duże" - uważa prezes Pekpolu.

Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie

Wybrane dla Ciebie
Producenci ziemniaków są załamani. Wszystko przez brak odszkodowań
Producenci ziemniaków są załamani. Wszystko przez brak odszkodowań
Wyjątkowe grzyby na aukcji. Sprzedano je za pół miliona złotych
Wyjątkowe grzyby na aukcji. Sprzedano je za pół miliona złotych
Wraca Burger Drwala. McDonald's potwierdził datę. Debiut w Poznaniu
Wraca Burger Drwala. McDonald's potwierdził datę. Debiut w Poznaniu
PKP goni czeskiego rywala. Ruszyła promocja, bilety od 19 zł
PKP goni czeskiego rywala. Ruszyła promocja, bilety od 19 zł
Gigant fast food ma problem. Zamknie kilkaset lokali w USA
Gigant fast food ma problem. Zamknie kilkaset lokali w USA
Pokazał rachunek za prąd. "Granica prawie przekroczona"
Pokazał rachunek za prąd. "Granica prawie przekroczona"
Potrącił nastolatkę i uciekł. Sąd chce od księdza 60 tys. zł
Potrącił nastolatkę i uciekł. Sąd chce od księdza 60 tys. zł
Kultowa sieć kawiarni zamyka lokale. Przegrywa walkę z Żabką?
Kultowa sieć kawiarni zamyka lokale. Przegrywa walkę z Żabką?
Ukraiński gigant przejmie sklepy Carrefoura w Polsce? Bada rynek
Ukraiński gigant przejmie sklepy Carrefoura w Polsce? Bada rynek
Palenie liśćmi na działce. Oto co mówi prawo
Palenie liśćmi na działce. Oto co mówi prawo
Sprawdzili 900 schronów. Żaden nie spełnia wymogów
Sprawdzili 900 schronów. Żaden nie spełnia wymogów
Spędziła kilka godzin na SOR-ze w USA. Oto rachunek
Spędziła kilka godzin na SOR-ze w USA. Oto rachunek