Oscypek za 120 zł. Kosmiczne ceny na kiermaszu
W Krakowie trwa Kiermasz Rzemiosła na Rynku Głównym, ale odwiedzający muszą głębiej sięgnąć do portfeli. Za zwykłą kiełbasę w bułce trzeba zapłacić 50 zł. Jednak z relacji lokalnych mediów wynika, że rekord pobiły oscypki, które kosztują 120 zł.
Kiermasz na krakowskim rynku trwa 10 dni i zakończy się w najbliższą niedzielę (25 maja). Można go odwiedzać w godz. 10:00-20:00.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tłumy ruszyły po kebaby Podolskiego. Byliśmy na otwarciu
Ile kosztują oscypki? Na rynku w Krakowie ceny zwariowały
"Gazeta Krakowska" relacjonuje, że w ramach tegorocznego kiermaszu działa ponad 100 stoisk. Na odwiedzających czekają m.in. pokazy rzemiosła na żywo, warsztaty rodzinne, animacje dla dzieci, koncerty kapel ludowych, a także degustacje regionalnych specjałów.
To właśnie strefa gastronomiczna budzi największe emocje wśród turystów odwiedzających stolicę Małopolski. Powodem są ceny - w niektórych przypadkach bardzo wysokie.
"Gazeta Krakowska" donosi, że ceny zup wahają się od 15 do 40 zł. Najtańszy jest barszcz czerwony solo, a najdroższy - gulasz z wołowiny. Dla grzybową, żurek czy grochową trzeba zapłacić 30 zł.
Serek góralski tradycyjny kosztuje 20 zł, a serek wędzony na jałowcu - 25 zł. Korbacz biały to wydatek rzędu 12 zł, a zestaw 10 małych serków wędzonych - 52 zł.
Najdroższy jest jednak oscypek, za którego na krakowskim kiermaszu trzeba zapłacić 120 zł. Dodatki (żurawina, borówka) kosztują 15 zł za słoiczek.
Kiełbasa w bułce za 50 zł na kiermaszu
Na kiermaszu znajdziemy też szeroki wybór pierogów. Ceny różnią się w zależności od wielkości zestawu - za 8 sztuk zapłacimy 45 zł, za 10 sztuk - 50 zł, a za 12 sztuk - 55 zł. Do wyboru są pierogi wytrawne i na słodko.
W jednym ze stoisk sprzedawana jest również maczanka po krakowsku (bułka z długo pieczonym mięsem, sosem i dodatkami) w cenie 40 zł. Tyle samo kosztuje szaszłyk z rusztu. Nieco więcej wydamy na kiełbasę w bułce - 50 zł.
Na stoiskach można też skosztować mniej tradycyjnych przysmaków. Ceny burgerów wahają się od 50 do 65 zł. Zapiekanka kosztuje 40 zł, nuggetsy - 25 zł, a frytki - 20 zł. Natomiast makarony w stylu włoskim to wydatek rzędu 45-50 zł za porcję.
Wysokie ceny na jarmarkach świątecznych
Drogie specjały były także nieodłącznym elementem jarmarków świątecznych. W Poznaniu za kaszankę trzeba było zapłacić 100 zł/kg, a za golonkę 189 zł/kg. Najdroższy był szaszłyk wieprzowy w cenie 199 zł.
Głębiej do kieszeni musiały zajrzeć również osoby, które odwiedziły świątecznego targowisko w Warszawie. Wśród wystawców pojawiła się znana restauracja Magdy Gessler "U Fukiera", gdzie za grzańca trzeba było zapłacić 25 zł, a za jednego pieroga - 10 zł.