Oto pięciu najlepszych restauratorów. Ich lokale podbiły serca

Te restauracje zdobyły uznanie w oczach biznesmenów i dziennikarzy. W czołówce listy próżno jednak szukać Magdy Gessler, choć nie zabrakło restauratora o tym samym nazwisku. Miesięcznik "Forbes" przygotował listę 50. najlepszych restauratorów w Polsce. Oto czołowa piątka.

Na zdjęciu kelner trzymający terminal. Przy stole siedzą kobieta i mężczyznaOto czołowa piątka restauratorów w Polsce (zdj. ilustracyjne)
Źródło zdjęć: © Pexels | Yan Krukov
oprac.  KRO

Z myślą o wszystkich, którzy chcieliby dobrze zjeść, tygodnik "Forbes" przygotował listę 50. najlepszych restauratorów w Polsce. Pracowało nad nią jury, w którym zasiadali m.in. redaktor naczelny miesięcznika, jego dziennikarze, przedstawiciele branży hotelarsko-gastronomicznej oraz biznesu (m.in. Rafał Brzoska czy Omenaa Mensah). Łącznie nad nią pracowało 21 osób.

Restauracje głównie z Warszawy i Krakowa

Miesięcznik "Forbes" w artykule podsumowującym ranking podkreśla, że nie w tym roku nie zdecydował się na publikację danych o sytuacji finansowej restauratorów, ze względu na fakt, że mocno nadszarpnęły ją minione lockdowny.

Ponadto większość nominowanych restauratorów działa wyłącznie w Warszawie lub w Krakowie, co ogranicza dostęp do najlepszych lokali dla wielu chętnych. A zatem kto podbił serca jury?

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Arabia Saudyjska zastąpi nam rosyjską ropę. "Saudi Aramco to strategiczny partner"

I tak piąte miejsce zajął Piotr Popiński z wynikiem 122 pkt. To twórca takich konceptów, jak: Elixir by Dom Wódki, Czerwony Wieprz, Folk Gospoda – Folk Farma, The Roots Bar & more, Muzeum Wódki.

Czwarte miejsce przypadło Mateuszowi Gesslerowi (161 pkt) za restauracje: Restauracja Warszawa Wschodnia, Ćma, Warszawski Sen, Dock19.

Na trzecim miejscu z kolei znalazł się Artur Jarczyński (162 pkt), kojarzony m.in. z Der Elefant, U Szwejka, Pod Wawelem, czy Jeff'sami, choć jego portfolio jest znacznie bogatsze. "Forbes" zwraca uwagę, że udała mu się trudna sztuka, jaką jest prowadzenie lokali w dwóch miastach (działa w Warszawie i w Krakowie).

Czołowa dwójka zdeklasowała konkurencję

Drugie miejsce zajęli Agnieszka i Marcin Kręgliccy. Wynik rodzeństwa kojarzonego m.in. ze stołeczną Fortecą wyniósł 194 pkt - znacznie więcej niż restauratora na trzecim miejscu.

Zwycięzcą został Daniel Pawełek, twórca Grupy Ferment. W jej ramach działają m.in. Butchery & Wine czy Rozbrat 20. Jury przyznało mu 198 pkt.

Źródło artykułu: WP Finanse

Wybrane dla Ciebie

Austriacki inwestor powiedział: pas. Teraz polska fabryka zbiera pieniądze na wykup
Austriacki inwestor powiedział: pas. Teraz polska fabryka zbiera pieniądze na wykup
Od tego zależą ceny nagrobków. Właściciel zakładu ujawnia
Od tego zależą ceny nagrobków. Właściciel zakładu ujawnia
Jedna decyzja i emerytura będzie wyższa. ZUS potwierdza
Jedna decyzja i emerytura będzie wyższa. ZUS potwierdza
Ceny prądu zamrożone do końca roku. A co potem? Padła ważna deklaracja
Ceny prądu zamrożone do końca roku. A co potem? Padła ważna deklaracja
Nowy obowiązek dla budujących i remontujących domy. Chodzi o światłowód
Nowy obowiązek dla budujących i remontujących domy. Chodzi o światłowód
Tańsze sanatorium. Nowe stawki już od października
Tańsze sanatorium. Nowe stawki już od października
Seniorka zostawiła pieniądze pod śmietnikiem. Straciła oszczędności
Seniorka zostawiła pieniądze pod śmietnikiem. Straciła oszczędności
Nowa usługa w popularnej sieci. Ma być dostępna w każdym sklepie
Nowa usługa w popularnej sieci. Ma być dostępna w każdym sklepie
Zabytek oddany za złotówkę i odkupiony za miliony. Historia wieży z Mazur
Zabytek oddany za złotówkę i odkupiony za miliony. Historia wieży z Mazur
Rok się nie skończył, a limit na ścieki tak. Kłopot pod Poznaniem
Rok się nie skończył, a limit na ścieki tak. Kłopot pod Poznaniem
Zapłacił za węgiel. Sklep nagle zniknął. Policja ostrzega
Zapłacił za węgiel. Sklep nagle zniknął. Policja ostrzega
Czy do łosi będzie można strzelać? Resort rolnictwa komentuje
Czy do łosi będzie można strzelać? Resort rolnictwa komentuje