Oto pięciu najlepszych restauratorów. Ich lokale podbiły serca
Te restauracje zdobyły uznanie w oczach biznesmenów i dziennikarzy. W czołówce listy próżno jednak szukać Magdy Gessler, choć nie zabrakło restauratora o tym samym nazwisku. Miesięcznik "Forbes" przygotował listę 50. najlepszych restauratorów w Polsce. Oto czołowa piątka.
02.04.2022 13:31
Z myślą o wszystkich, którzy chcieliby dobrze zjeść, tygodnik "Forbes" przygotował listę 50. najlepszych restauratorów w Polsce. Pracowało nad nią jury, w którym zasiadali m.in. redaktor naczelny miesięcznika, jego dziennikarze, przedstawiciele branży hotelarsko-gastronomicznej oraz biznesu (m.in. Rafał Brzoska czy Omenaa Mensah). Łącznie nad nią pracowało 21 osób.
Restauracje głównie z Warszawy i Krakowa
Miesięcznik "Forbes" w artykule podsumowującym ranking podkreśla, że nie w tym roku nie zdecydował się na publikację danych o sytuacji finansowej restauratorów, ze względu na fakt, że mocno nadszarpnęły ją minione lockdowny.
Ponadto większość nominowanych restauratorów działa wyłącznie w Warszawie lub w Krakowie, co ogranicza dostęp do najlepszych lokali dla wielu chętnych. A zatem kto podbił serca jury?
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
I tak piąte miejsce zajął Piotr Popiński z wynikiem 122 pkt. To twórca takich konceptów, jak: Elixir by Dom Wódki, Czerwony Wieprz, Folk Gospoda – Folk Farma, The Roots Bar & more, Muzeum Wódki.
Czwarte miejsce przypadło Mateuszowi Gesslerowi (161 pkt) za restauracje: Restauracja Warszawa Wschodnia, Ćma, Warszawski Sen, Dock19.
Na trzecim miejscu z kolei znalazł się Artur Jarczyński (162 pkt), kojarzony m.in. z Der Elefant, U Szwejka, Pod Wawelem, czy Jeff'sami, choć jego portfolio jest znacznie bogatsze. "Forbes" zwraca uwagę, że udała mu się trudna sztuka, jaką jest prowadzenie lokali w dwóch miastach (działa w Warszawie i w Krakowie).
Czołowa dwójka zdeklasowała konkurencję
Drugie miejsce zajęli Agnieszka i Marcin Kręgliccy. Wynik rodzeństwa kojarzonego m.in. ze stołeczną Fortecą wyniósł 194 pkt - znacznie więcej niż restauratora na trzecim miejscu.
Zwycięzcą został Daniel Pawełek, twórca Grupy Ferment. W jej ramach działają m.in. Butchery & Wine czy Rozbrat 20. Jury przyznało mu 198 pkt.