Piwo nie tylko szkodzi, może też leczyć
Piwo zawiera krzem, pite w niewielkich ilościach może wzmacniać kości, nie szkodząc bardzo wątrobie, wykryli amerykańscy naukowcy.
10.02.2010 | aktual.: 10.02.2010 10:22
Krzem zawarty w piwie może zmniejszać ryzyko złamania kości. Piwo jest bogate w krzem, może zapobiegać osteoporozie. Według badań naukowców z Kaliforni badań, ludzki organizm bardzo dobrze wchłania krzem z piwa, nawet połowę zawartości tego pierwiastka w złocistym trunku.
Okazuje się jednak, że nie każde piwo zawiera dużo krzemu. Najwięcej mają go piwa górnej fermentacji, takie jak stout, czy porter, mało popularne w Polsce. Piwa dolnej fermentacji typu lager, zwane u nas jasnymi pełnymi, krzemu mają dużo mniej. Na pocieszenie dla piwoszy pozostaje fakt, że warzone z jęczmienia piwo i tak ma więcej krzemu, niż to, które Amerykanie wytwarzają z kukurydzy.
JS