Pizza Hut stawia na wegański ser. Chce zredukować emisję CO2
Pizza Hut chce zastąpić ser każdej swojej pizzy wegańską alternatywą, by ograniczyć emisję dwutlenku węgla. Nie stanie się to jednak z dnia na dzień, sieć mówi o ewolucji, a nie rewolucji.
Pizza Hut zamierza zastąpić cały swój ser mleczny wegańską alternatywą. W ten sposób sieć pizzerii chce zrealizować plany dotyczące zrównoważenia produkcji i redukcji emisji CO2 - podaje Plant Based News.
Czytaj też: Pizza - nowe "polskie danie narodowe"
Spółka niedawno zaprezentowała ambitne plany, by do 2030 r. stać się przedsiębiorstwem neutralnym pod względem emisji dwutlenku węgla, właśnie żywność pochodzenia roślinnego wpisuje się w realizację tego planu. Menu zostało już poszerzone o wiele wegańskich pizz, przystawek czy deserów, ale to dopiero początek zmian.
Ciara Grace, starszy menedżer ds. innowacji menu w Pizza Hut, powiedziała we wtorek w Londynie, że sieć sprzedaje już wyłącznie wegańską opcję sernika i chce pójść dalej, czyli zamienić klasyczny mleczny ser na wegański.
Czytaj także: Pomidory za 50 zł. "Faktycznie mamy takie"
Rzecznik spółki, w rozmowie z Plant Based News, dodał jednak, że sieć "nie planuje w najbliższym czasie rezygnować z produktów mlecznych", podkreślił też, że Pizza Hut wciąż szuka innowacyjnych rozwiązań, by wprowadzać coraz szerszą ofertę produktów roślinnych do menu. Pojawia się też idea serwowania wegański potraw dla nie-wegan.
Obejrzyj: Przetestowaliśmy gotowe pizze ze sklepu
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl