1. Samiec Alfa Alfa Barrel Aged
Za najlepszego RIS-a na i jedno z najlepszych piw na świecie uchodzi Black produkowany przez Duńczyków z browaru Mikkeller. Od czwartku najlepszym polskim piwem jest Samiec Alfa - imperialny stout z Błonia pod Warszawą.
To niezwykła produkcja Artezana, wzbogacona płatkami z dębowej beczki, w której leżakowano bourbona, błyskawicznie zawojowała podniebienia polskich miłośników piw z najwyższej półki. W aromacie i smaku tego imperialnego stouta uderza wanilia wzbogacona kawą. Aksamitne i oleiste w smaku zawiera 24,3 ekstraktu i 10 proc. alkoholu.
Ten szlachetny gatunek piwa pierwotnie warzony był na terenie Anglii i eksportowany do krajów nadbałtyckich i Rosji. Jego wielką amatorką była caryca Katarzyna II Wielka. Dla podkreślenia wielkiej atencji, jaką się cieszył na rosyjskim dworze, nadano mu nazwę rosyjski imperialny stout (ang. russian imperial stout - RIS).
Obok porteru jest jednym z tych gatunków piwa, które podobnie jak wino można leżakować w butelkach przez kilka lat. Dojrzały w ten sposób trunek staje się bardziej ułożony i harmonijny, a w smaku pojawia słodycz charakterystyczna dla win porto i sherry.
Samiec Alfa otrzymał też nagrodę dla Najlepszego Debiutu 2015 r.