Podlaskie/ Powstaje centrum technologii rolno-spożywczej

Jak przetwarzać żywność we własnym gospodarstwie po to, by czerpać z tego dodatkowe dochody ma uczyć rolników powstające w Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie (Podlaskie) Podlaskie Centrum Technologii Rolno-Spożywczej.

SKOMENTUJ

W środę powstający obiekt zaprezentowano dziennikarzom.

Od środy formalnie wszystkie wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego w Polsce przeszły w zarząd ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi. Dotychczas podlegały samorządom województw.

Centrum w Szepietowie powstaje dzięki pieniądzom przyznanym tej placówce w 2015 i w 2016 r. przez ministerstwo rolnictwa. Powstają obiekty, w których mają się znaleźć cztery nowoczesne linie technologiczne do przetwórstwa mięsa, mleka oraz owoców: na susz i na soki - poinformował PAP dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie Grzegorz Mikołajczyk. Ministerstwo przekazało dotychczas na ten cel łącznie 2,8 mln zł. Kończy się budowa obiektu, trwa część przetargów na wyposażenie, kolejne będą ogłaszane w najbliższych dniach.

Wszystko ma być gotowe do końca 2016 r. - poinformował PAP marszałek województwa podlaskiego Jerzy Leszczyński. Podkreślił, że centrum będzie w praktyce edukować wszystkich zainteresowanych, głównie rolników prowadzących mniejsze gospodarstwa i szukających dodatkowych źródeł dochodu, jak można przetwarzać tradycyjne produkty rolne, które mają w swoich gospodarstwach - bez produkcji przemysłowej i przemysłowych dodatków. Marszałek mówi, że w Podlaskiem jest - obok wielu specjalistycznych dużych gospodarstw nastawionych na produkcję mleka - także wiele drobniejszych gospodarstw, które muszą szukać alternatywnych sposobów na rozwój i funkcjonowanie. Centrum ma im pomóc w poznaniu nowych technologii w przetwórstwie, które mogliby wdrożyć.

"Nie jest to proste, ale trzeba się tego podejmować" - powiedział Leszczyński o pomocy rolnikom w szukaniu alternatywnych źródeł dochodu w gospodarstwach. Dodał, że Podlaskie ma sukcesy w produkcji żywności tradycyjnej, np. sera korycińskiego, ale trzeba dalej wspierać lokalną, zdrową, tradycyjną żywność i promować, bo służy to całemu regionowi. Wyraził też nadzieję, że po przejęciu ODR-ów przez ministerstwo, inwestycja w Szepietowie będzie kontynuowana.

PODR w Szepietowie organizuje w ciągu roku wiele imprez targowych i edukacyjnych, które przyciągają dziesiątki tysięcy odwiedzających.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Co ze świętem w sobotę? Oto wytyczne dla pracodawców
Co ze świętem w sobotę? Oto wytyczne dla pracodawców
Nie chcą wiatraków w gminie. Spór na Mazurach
Nie chcą wiatraków w gminie. Spór na Mazurach
Odrażające odkrycie służb. 15 tys. ton papryki jechało do Polski
Odrażające odkrycie służb. 15 tys. ton papryki jechało do Polski
42 godziny bez przerwy. Na forach pracowników Biedronki wrze
42 godziny bez przerwy. Na forach pracowników Biedronki wrze
Przez dwa miesiące nic nie zwróciło uwagi. Stracił ponad 400 tys. zł
Przez dwa miesiące nic nie zwróciło uwagi. Stracił ponad 400 tys. zł
Poczta ściga za abonament. Dziesiątki tysięcy wezwań dla dłużników
Poczta ściga za abonament. Dziesiątki tysięcy wezwań dla dłużników
Nowa oferta PKP Intercity. Bilet za 2 zł Warszawie, oto warunki
Nowa oferta PKP Intercity. Bilet za 2 zł Warszawie, oto warunki
Zapaść w małych sklepach. Słabe wyniki przez... kalendarz
Zapaść w małych sklepach. Słabe wyniki przez... kalendarz
Koniec z kopertami? Strzykawki to nowy komunijny trend
Koniec z kopertami? Strzykawki to nowy komunijny trend
Brzoska ogłasza poprawę usługi InPostu. Skorzystają klienci
Brzoska ogłasza poprawę usługi InPostu. Skorzystają klienci
Niemiecka sieciówka rozpycha się w Polsce. 300 sklepów do końca roku
Niemiecka sieciówka rozpycha się w Polsce. 300 sklepów do końca roku
Zebrał 48 tys. żappsów. Oto na co je wymienił
Zebrał 48 tys. żappsów. Oto na co je wymienił