Trwa ładowanie...
praca za granicą
25-09-2013 15:47

Polski rzeźnik lekko nie ma

Pracownicy z Niemiec i z Polski będą traktowani jednakowo

Polski rzeźnik lekko nie maŹródło: AFP
d3ill6i
d3ill6i
Pracownicy z Niemiec i z Polski będą traktowani jednakowo. Jak podawał Portalspozywczy.pl, takie deklaracje na początku 2011 roku składało blisko ¾ z 350 ankietowanych niemieckich firm. Ankietę przeprowadzono w związku z otwarciem niemieckiego rynku pracy na pracowników z nowych unijnych krajów. Najwyraźniej wielu polskich rzeźników miało pecha. Trafili do pracodawców, którzy nie są za równością.

Cięcia na fachowcach

Rzeźnicy – jeden z zawodów, w których pracownicy mają do wyboru: albo nienadzwyczajne pensje w kraju, albo ryzyko wyjazdu. W Polsce zarobki rzeźnika nie przekroczą 2,5 do 3 tys. zł netto. W krajach zachodnich może on zarobić kilka razy więcej, np. w Niemczech ok. 6 tys. zł netto, a w krajach skandynawskich nawet ponad 8 tys. zł. Mimo wszystko wyjazd nie zawsze wiąże się wyłącznie z bonusami. Zdarzają się też, i to nie tak rzadko, problemy. Sprawa polskich rzeźników w Niemczech powraca jak bumerang. Przed ośmioma laty ówczesny kanclerz Gerhard Schroeder wypowiedział się wręcz, że sprawa polskich fachowców z mięsnej branży stanowi dla niego priorytet. Mówił o tym w kontekście zagrożenia, jakie widzieli Niemcy w napływie taniej siły roboczej zza wschodniej granicy.

Po kryzysie tak jak przed

W międzyczasie wiele się zmieniło. Polscy tani fachowcy nie zawładnęli zachodnimi rynkami pracy, choć niewątpliwie są na nich widoczni. Niemcy mają innego kanclerza, a przez Europę przetoczyła się fala kryzysu. Pewne problemy jednak pozostały. Wśród nich problem na linii niemieccy pracodawcy – polscy rzeźnicy.

d3ill6i

Okazuje się, że tych ostatnich niemiecki rynek wchłonął i „przerobił” bez kłopotu. I to tak dalece, że niektóre niemieckie firmy zatrudniają rzeźników z Polski za mniejsze pieniądze. A także oszczędzają na nich w sferze socjalnej, kwaterując np. po kilka osób w małych pokojach.

Informacje o tym też zresztą pojawiały się już wcześniej. Już w 2005 roku, niedługo po wejściu Polski do UE, media alarmowały o skandalicznych warunkach, w jakich przychodzi pracować na zachód od Odry polskim fachowcom. Rzeźnicy byli w Niemczech zmuszani do pracy po 16 godzin na dobę, a spali po 10 osób w jednym pomieszczeniu.

O podobnych realiach pracy rzeźników można było dowiedzieć się w czerwcu br. z filmu niemieckiej telewizji ARD. A także z oświadczeń tamtejszej prokuratury, która od maja prowadzi w tej sprawie śledztwo z udziałem kilkuset prokuratorów i urzędników podatkowych. Wynika z niego, że w zakładach mięsnych w zachodnich Niemczech dochodziło do przypadków łamania praw pracowników z Polski, Węgier i Rumunii. Obcinano im ustalone wcześniej pensje, nie zapewniono ubrań do pracy w chłodni, budzono w nocy i polecano natychmiastowe podjęcie pracy. Niektórzy mieszkali w uniemożliwiającym normalne funkcjonowanie ścisku.

d3ill6i

Zawód ciężki i niewdzięczny

Zatrudnianie fachowców-rzeźników z nowych unijnych krajów leży w interesie zachodnich przedsiębiorców. Niektóre kraje „starej” Europy zwyczajowo poszukują pracowników branży mięsnej, bo zawód ten nie cieszy się wśród miejscowych dużym prestiżem. Nie jest też, jak na lokalne warunki, zbyt wysoko opłacany. Jednak plusem rzeźniczej profesji jest z kolei to, że popyt na nią będzie zawsze.

Kraje takie jak Niemcy czy Holandia, a również Skandynawia, to od dawna centra skupiające wiele mięsnych zakładów. Dlatego wydawałoby się, że zyskać mogą na tym obie strony: pracodawcy z Zachodu tańszych pracowników z Europy Wschodniej, zaś ci ostatni – lepsze zarobki i warunki pracy od tych, na jakie mogliby liczyć w domu. Praktyka wykazuje, że praca w bogatszych krajach nie musi wcale oznaczać poprawy sytuacji zatrudnionych.

Ubojowcy lepiej płatni

Praca rzeźnika, niezależnie od kraju, nie jest lekka i nie cieszy się dużym prestiżem. Trzeba też dodać, że rzeźnik rzeźnikowi nierówny. Pracujący przy uboju muszą być uodpornieni na widok krwi i cierpienia zwierząt. Mniej niewdzięczna jest praca przy poubojowym obrabianiu zwierzęcych tusz, czy przy jeszcze późniejszych etapach: porcjowaniu oraz wyrobie wędlin. Dlatego ubojowcy mogą liczyć na wyższe stawki – przykładowo w Wlk. Brytanii od 50 zł za godz. brutto, czyli o ok. 10 zł więcej od wykrawaczy.

d3ill6i

Rzeźnicy muszą też liczyć się z koniecznością pracy w niskich temperaturach. Nie mogą chorować na choroby zakaźne. Rzeźnik może natomiast być osobą w starszym wieku, bo on gwarantuje doświadczenie. Musi być przy tym jednak silny i sprawny fizycznie. Dlatego emigracja zarobkowa nie jest bynajmniej atrakcyjną alternatywą dla wszystkich pracujących w tym zawodzie.

TK,MA,WP.PL

d3ill6i
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ill6i