Trwa ładowanie...
d3ongm2
Pomysł na biznes: Ręcznie wytwarzane słodycze

Pomysł na biznes: Ręcznie wytwarzane słodycze

Karmelowe dzieła sztuki - tak swoje wyroby określa Maciej Jacyno-Onuszkiewicz, właściciel warszawskiej "Manufaktury Cukierków". Jego pomysł na biznes to miejsce w którym zarówno dzieci, jak i dorośli mogą czynnie uczestniczyć w pokazach produkcji słodyczy wytwarzanych ręcznie, metodą z XVII wieku. Skąd pomysł na taki biznes? - Gdzieś na etapie szkoły podstawowej miałem okazję być w Hiszpanii na wycieczce, gdzie tego typu cukierki zauważyłem - wspomina właściciel i dodaje - na ostatnim roku studiów postawiłem wszystko na jedną kartę i otworzyłem takie miejsce w Warszawie. Koszt tego typu inwestycji to ok. 150 tys. zł. Na cenę składa się m.in. wynajem lokalu, zakup produktów i wynagrodzenie dla pracowników. Źródłem finansowania firmy był spadek oraz kredyt firmowy. Początkowo produkcją słodyczy zajmował się sam właściciel. Dzisiaj zatrudnia 20 osób i zarządza już trzema lokalami.

Jesteśmy w manufakturze cukierków Rozwiń

Transkrypcja:

Jesteśmy w manufakturze cukierków Zajmujemy się produkcją i wytwarzaniem cukierków oraz lizaków Manufaktura Cukierków jest miejscem które wprowadziła ten produkt do Polski Gorzów propagował o cukierki Które wykonujemy są robione ręcznie mogą to jeździ alergicy i osoby będące na diecie bezglutenowej Przeprowadzamy warsztaty W tygodniu pokazy są skierowane do grup zorganizowanych do szkół przedszkoli nie Włącz film Wtedy tych dzieci Tutaj faktycznie dosyć sporo nas odwiedza Staramy się właśnie taki bajkowy sposób przedstawić im tą historię sukienka Robionego metodą siedemnastowieczna Cały ten garnek zostaje przeniesiony na nasz piękny Stół produkcyjny Najpierw musimy ten karmel wylać na ten granitowy gruby blat Później Musimy Dodać kolorki On musi mieć Takie plastyczne elastyczne żebyśmy mogli z nim pracować Częstego karmelu zostaje Odcięta zostaje powieszona na takim HQ Później zaczyna się Finezja i artyzmem naszej pracy Czym więcej mamy figur takich geometrycznych zrobionych z tego ciepłego karmelu Ten cukierek jest bardziej skomplikowany Później trzeba to wszystko skroić i poczęstować naszych gości ciepłymi cukierkami Gdzieś na etapie szkoły podstawowej Miałem okazję być w Hiszpanii na Gdzie tego typu sukienki zauważyłem Na ostatnim etapie studiów Tak się udało Postawiłem wszystko na jedną kartę Na początku założenie działalności Standard Pójść do urzędu do sanepidu czyli te takie podstawowe rzeczy No i gdy już wszystko To z tych podstawowych rzeczy zostało zrealizowane No to zaczął się etap Ale już takiej prawdziwej rozrywki i zabawy Ja musiałem się nauczyć robienia tych cukierków Teraz ze względu na ilość Gdzieś innych obowiązków Na produkcji Jestem bardzo sporadycznie U mnie problemem Jedynym Factory Istnieje to jest ceny Ustalanie się zoptymalizowania cały czas koszt Po pracy ponieważ produkt jest bardzo czasochłonny Od tego dnia kiedy się otworzyliśmy śmiało myślę o Mogę powiedzieć Że budujemy takie dosyć mocne zaufanie Do naszych klientów Na razie przede wszystkim sklep internetowy A później zobaczymy co co dalej Maciej jacyna Onyszkiewicz Właściciel Manufaktury cukierków
d3ongm2
d3ongm2