Poprawia się jakość produktów spożywczych

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych skontrolowała żywność w sklepach i na targowiskach. Wciąż są tam produkty złej jakości, ale jest lepiej, niż podczas poprzedniej kontroli.

Poprawia się jakość produktów spożywczych
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

02.02.2009 | aktual.: 02.02.2009 16:05

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) kontrolowała jakość produktów w III kwartale ub.r. Sprawdzono hurtownie, centra dystrybucyjne, supermarkety, hipermarkety, stoiska na targowiskach i producentów ogrodniczych.

"W przypadku owoców i warzyw nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim znakowania artykułów, chodzi m.in. o brak cech identyfikacyjnych i charakterystyki jakościowej. Znaczna ilość partii wykazała całkowity brak oznakowania lub jego brak w języku polskim" - napisano w raporcie pokontrolnym przesłanym do PAP.

Owoce i warzywa kwestionowano głównie ze względu na "objawy zapleśnienia, gnicia, braku świeżości oraz zanieczyszczenia kurzem i ziemią". Niedociągnięcia stanowiły 1-2 proc. wszystkich skontrolowanych partii. Jakość handlowa artykułów w hurtowniach i centrach dystrybucyjnych w porównaniu z artykułami z hipermarketów czy supermarketów była na podobnym poziomie. W żadnej ze skontrolowanych prób w pomidorach nie wykryto obecności modyfikacji genetycznej.

Raport wskazał, że w porównaniu do kontroli przeprowadzonych w 2007 roku stwierdzono pogorszenie jakości oliwy z oliwek. W jednej partii hiszpańskiej oliwy ujawniono obecność oleju rafinowanego.

Poprawiła się natomiast akość napojów bezalkoholowych. Wykryte nieprawidłowości dotyczyły jedynie zaniżonej zawartości dwutlenku węgla, ekstraktu ogólnego i zawartości kwasów w stosunku do deklaracji producenta.

Autor: JS
poniedziałek, 2 lutego 2009

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)