Trwa ładowanie...
dt02vf3

Prognoza Premium Food Restaurants konserwatywna, spółka myśli o nowych lokalach

28.07. Warszawa (PAP) - Prezes sieci restauracji Premium Food Restaurants zapewnia, że przedstawiona w czwartek prognoza wyników na 2011 rok jest konserwatywna i celem spółki jest...

dt02vf3
dt02vf3

28.07. Warszawa (PAP) - Prezes sieci restauracji Premium Food Restaurants zapewnia, że przedstawiona w czwartek prognoza wyników na 2011 rok jest konserwatywna i celem spółki jest jej przekroczenie. Spółka myśli o otwarciu kilkunastu nowych lokali, ale szczegóły przedstawi w przygotowywanej właśnie strategii.

Premium Food Restaurants prognozuje, że w 2011 roku jej skonsolidowany zysk netto wyniesie 0,8 mln zł, a przychody 11 mln zł. W 2010 roku spółka miała 0,39 mln zł straty netto i 11,6 mln zł przychodów.

"Nasza prognoza jest bardzo bezpieczna i chcielibyśmy ją przekroczyć. Po pierwszym kwartale nasze przychody rosły rdr o 15 proc. i sądzę, że takie tempo możemy utrzymać przez resztę roku" - powiedziała na czwartkowym spotkaniu z dziennikarzami prezes spółki Aleksandra Gawrylak.

Po pierwszym kwartale 2011 roku rentowność netto Premium Food Restaurants wynosi 9 proc.

dt02vf3

"Taka rentowność na tle branży jest już bardzo zadowalająca. Chcielibyśmy ją utrzymać na tym poziomie" - powiedziała Gawrylak.

Na początku czwartego kwartału Premium Food Restaurants przedstawi strategię rozwoju. Do tego czasu prezes spółki nie chce mówić szczegółowo o swoich planach. Poinformowała jedynie, że wśród rozważanych scenariuszy są zarówno nowe pomysły na zwiększenie sprzedaży w istniejących lokalizacjach, jak i otwieranie nowych restauracji.

"Do tej pory skupialiśmy się na obniżce kosztów i poprawie rentowności. Teraz możemy zająć się rozwojem. Myślimy o nowych lokalach, raczej o kilkunastu niż o kilku" - powiedziała Gawrylak.

Koszt otwarcia jednego nowego lokalu Premium Food Restaurants to 300-400 tys. zł. "Ten koszt zwraca się zwykle nie wcześniej niż pół roku od otwarcia" - powiedziała Gawrylak.

dt02vf3

Premium Food Restaurants zarządza 12 restauracjami pod marką 77 Sushi w największych i średnich miastach Polski, takich jak: Warszawa, Wrocław, Kraków, Poznań, Sopot, Gdańsk, Koszalin. Spółka zapewnia, że obecnie wszystkie jej restauracje są rentowne.

Spółka zatrudnia 140 osób.

Od 2008 roku Premium Food Restaurants notowana jest na rynku NewConnect. Głównym akcjonariuszem jest Marek Tymiński, prezes i współwłaściciel City Interactive, spółki notowanej na rynku głównym GPW. (PAP)

pr/ jtt/

dt02vf3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dt02vf3